Foto: Dubravka BlaškoFoto: Dubravka BlaškoIspred zgrade Gradske skupštine u Zagrebu "Zelena akcija" i "Parkticipacija" održali su performans i ukazali na štetne posljedice planirane izgradnje spalionice, nazvavši taj megalomanski projekt okolišnom i zdravstvenom katastrofom. Bandićev "Ajngemahtec", čini se, služi samo za mazanje oči građanima i gradonačelnikovu samopromociju.

Aktivisti Zelene akcije i Parkticipacije, predvođeni Markom Košakom i Gordanom Dragičević, danas ujutro održali su performans ispred zgrade zagrebačke Gradske skupštine ne bi li odaslali skupštinarima i gradskoj vlasti jasnu poruku - ne spalionici, da recikliranju i kompostiranju.

Plan gospodarenja otpadom treba sadržavati efikasne mjere koje isključuju spaljivanje resursa, potiču maksimalnu reciklažu te građanima omogućuju da sami formiraju svoje mjesečne račune odvajanjem otpada na kućnom pragu i kućnim kompostiranjem

Neposredni povod performansu jest prijedlog Plana gospodarenja otpadom (PGO) Grada Zagreba, o kojem su skupštinari danas trebali raspravljati na tematskoj sjednici, a kojim se predviđa izgradnja megalomanske spalionice otpada. Aktivisti su to nazvali okolišnom i zdravstvenom katastrofom te ustvrdili da bi izgradnja spalionice Zagreb gurnula u ekonomsku propast.

"Plan gospodarenja otpadom treba sadržavati efikasne mjere koje isključuju spaljivanje resursa, potiču maksimalnu reciklažu te građanima omogućuju da sami formiraju svoje mjesečne račune odvajanjem otpada na kućnom pragu i kućnim kompostiranjem", ističu iz Zelene akcije i Parkticipacije.

Navode da prijedlog PGO-a spalionicu predstavlja kao rješenje za pitanje zbrinjavanja otpada, a da istovremeno nisu provedene analize isplativosti sustava prevencije nastanka, ponovne upotrebe, odvojenog prikupljanja otpada i reciklaže, kao ni valjane analize utjecaja spalionice na okoliš. Također, trošak za izgradnju i rad spalionice iznosio bi nešto manje od tri milijarde kuna (!), što je čak 83 posto ukupno predviđenih sredstava za ulaganje u cjelokupni sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu.

Temeljem direktiva EU-a nužno je smanjiti sadašnjih 260 tisuća tona otpada, koliko se godišnje odveze na zagrebačko odlagalište. Kapacitet spalionice bio bi 400 tisuća tona, a njenim bi radom nastajalo sto tisuća tona šljake koja bi se negdje morala odložiti, kao i deset tisuća tona opasnog otpada, koji se u Hrvatskoj ne može zbrinuti, već se mora izvesti, a što predstavlja dodatni trošak za koji sredstva u planu PGO-a uopće nisu predviđena.

Pozivam Grad da počne slušati glas razuma i omogući građanima infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpada te da prestane djelovati na štetu građana, rekao je tom prilikom Marko Košak iz Zelene akcije

Aktivisti posebno ističu da je nedavnom odlukom Gradske skupštine o prikupljanju komunalnog otpada Grad odustao od odvojenog prikupljanja biootpada, što je tim apsurdnije kad znamo da postoji zakonska obveza kojom se propisuje smanjenje količine tog otpada na odlagalištima do kraja 2016. godine za čak 50 posto u odnosu na 1997. Ispunjenje te obveze blokira i prijedlog PGO-a, kojim za odvajanje biootpada nije predviđena nikakva infrastruktura.

Osim osiguravanja infrastrukture za odvajanje biootpada, građane je potrebno educirati i o mogućnostima kućnog kompostiranja te svima onima koji sami žele proizvoditi svoj kompost podijeliti kompostere i odobriti popust na račune za odvoz otpada. Time bi se rasteretio sustav gospodarenja otpadom, proizvodio visokokvalitetan humus za upotrebu u kućanstvima, smanjila bi se ukupna količina biomase na odlagalištima i emisija stakleničkih plinova te se u tlo vratile hranjive tvari, čime bi se uspostavilo prirodno kruženje.

"Pozivam Grad da počne slušati glas razuma i omogući građanima infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpada te da prestane djelovati na štetu građana", rekao je tom prilikom Marko Košak. Famoznu kampanju Ajngemahtec, kojom je gradonačelnik Milan Bandić putem medija pozivao na odvojeno prikupljanje otpada, nazvao je marketinškim trikom i osobnom Bandićevom kampanjom u službi samopromocije.

Zelena akcija i Parkticipacija traže da se prijedlog PGO-a Grada Zagreba izmijeni na način da se utemelji na poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom te uspostavi održiv sustav koji isključuje bilo kakvo spaljivanje otpada i kojim se građanima omogućava odvajanje, recikliranje i kompostiranje otpada, čime se on ekološki zbrinjava i štede ograničeni resursi.

<
Vezane vijesti