H-Alter
Foto: Pravo na gradFoto: Pravo na gradAktivisti i aktivistice inicijative Stanovanje za sve danas su na Cvjetnom trgu izveli akciju kojom su poručili da ne smijemo okretati leđa stambenoj krizi i stambenim problemima. Moramo zahtijevati strukturne i značajne promjene počevši od EU, pa do naših nacionalnih vlada i lokalnih samouprava. Inicijativa poziva građane da daju svoj potpis za Europsku građansku inicijativu Stanovanje za sve čiji je cilj prikupiti milijun potpisa na razini Europske unije i time potaknuti promjenu stambene politike u državama članicama.

Članice inicijative upozorile su da je Hrvatska na začelju Europske unije po razini stambenih prava, a Nino Preložnjak iz Mreže mladih Hrvatske dodao je kako su mladi posebno pogođeni stambenom krizom i da "u hrvatskim gradovima cijene najma nezaustavljivo rastu, dok je kupnja stana za većinu mladih tek fantazija".Iz inicijative upozoravaju da je vrijeme blagdana posebno teško onima koji svoje stambeno pitanje rješavaju putem najma, budući da ni država, ni lokalne samouprave ne reguliraju tržište kratkoročnog najma namijenjenog turizmu

Preložnjak ističe kako "Hrvatska ima skoro 80% mladih u dobi od 18-34 godine koji uslijed nemogućnosti rješavanja vlastitog stambenog pitanja još uvijek žive u roditeljskom domu. Prosječna dob odlaska iz roditeljskog doma kod nas je najviša u EU - 31,5 godina."

Stanovanje i stambene politike u Hrvatskoj se sustavno zanemaruju u korist povećanja potražnje za stambenim kreditima. Kako je navela Iva Marčetić iz Prava na grad "mi proživljavamo stambenu krizu koju naše lokalne i nacioalne vlasti, a isto tako i Europska Unija sustavno zanemaruju."

Iz inicijative upozoravaju da je vrijeme blagdana posebno teško onima koji svoje stambeno pitanje rješavaju putem najma, budući da ni država, ni lokalne samouprave ne reguliraju tržište kratkoročnog najma namijenjenog turizmu. Kratkoročni najam znatno utječe na podizanje cijena za najmoprimce, ali i na nesigurnost statusa najmoprimaca jer ih se - primjerice u vrijeme Adventa u Zagrebu ili u vrijeme sezone na obali - često i izbacuje iz stanova kako bi najmodavci zaradili od turista.

Inicijativa smatra da se jedino politikom javnih ulaganja u stanovanje i regulacijom kratkoročnog najma možemo nadati da ćemo u budućnosti imati pristup sigurnim domovima i zato poziva građane da svojim potpisom na stranici inicijative housingforall.eu daju glas za ovu promjenu.

<
Vezane vijesti