ytb-prtscytb-prtscU noći s ponedjeljka na utorak dvije tisuće imigranata iz Afrike i Azije pokušalo je kroz tunel ispod La Mancha prijeći iz Francuske u Velku Britaniju.

To je izjavio službeni predstavnik Eurotunela, tvrtke koja vodi birgu o tom podmorskom prometnom objektu. Prema njegovim riječima, radi se o najmasovnijem pokušaju ilegalnog prolaska kroz tunel u zadnjih mjesec i pol dana.

Iste podatke potvrdio je i francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve. On je naglasio da su pogranične službe spriječile prolazak imigranata te da su neki od njih uhićeni.

Imigranti su donedavno okušavali sreću pomorskim putem, a tunel su kao sredstvo prolaska iz Francuske u Britaniju "otkrili" nakon jačanja mjera sigurnosti u francuskoj luci Calaisu koje su uslijedile polovicom lipnja ove godine. Prema Cazeneueveu, od početka srpnja osujećena su ukupno 4 500 pokušaja ulaska u tunel. Obje bivše imperijalne sile odlučile su, umjesto kreiranja javnih politika kojima bi se postizalo socijalno i humano rješavanje imigrantskog pitanja, uložiti znatna sredstva u jačanje represivnih mjera: britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May najavila je da će Velika Britanija sa sedam milijuna funti pomoći u osiguravanju tunela s francuske strane, dok je Eurotunnel od Francuske i Velike Britanije zatražio odštetu kako bi kompenzirao troškove sigurnosti i prekida prometa vezanog uz valove migranata.

Ključne riječi: imigranti
<
Vezane vijesti