Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaU predblagdansko vrijeme, kada mnogi odlučuju što će darovati svojim najbližima, Mreža za zaštitu životinja poručuje svima da to nikako ne budu životinje, već da, ako žele dobiti novoga člana obitelji, to bude razborito udomljavanje napuštene životinje. "Životinje nisu artikli, a njihovom kupovinom podržava se okrutno tržište kućnih ljubimaca", poručuju.

U sklopu velike blagdanske kampanje "Udomi – ne kupuj" bit će postavljeni jumbo plakati u više od 20 gradova Hrvatske s jasnom porukom – "Ljubav se ne kupuje", čiji će nositelji biti napuštene životinje.Životinje nisu predmeti i ne bi trebali biti dio trgovine ni poklon. Mreža za zaštitu životinja poziva sve koji imaju uvjete da udome životinju

"U Hrvatskoj danas tisuće pasa i mačaka u skloništima i domovima volontera udruga za zaštitu životinja čeka dom. Situacija možda nikada nije bila gora i stoga smo odlučili ovih blagdana poručiti svima koji žele pružiti dom kućnom ljubimcu da to učine tako što će otići u sklonište ili lokalnu udrugu za zaštitu životinja i tamo izabrati psećeg ili mačjeg prijatelja i pružiti mu dom", ističe Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja.

Životinje nisu predmeti i ne bi trebali biti dio trgovine ni poklon. Mreža za zaštitu životinja poziva sve koji imaju uvjete da udome životinju jer kada bi svi umjesto kupovine izabrali udomljavanje, sva skloništa u Hrvatskoj bila bi prazna.

Također, apelirat će i na provođenje Zakona o zaštiti životinja, nužnost propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka i kontrolu mikročipiranja. I pas Stiv, koji će se moći vidjeti na plakatima, tek je jedan od tisuća napuštenih koji traže dom.

U Mreži za zaštitu životinja ističu da udruge članice Mreže, kojih ima više od 40 iz cijele Hrvatske, predano rade na spašavanju, udomljavanju te dizanju svijesti o dobrobiti životinja i potrebi njihova udomljavanja. Poručuju da tko želi učiniti dobro djelo povodom blagdana, neće kupiti životinju, već udomiti napuštenoga psa, mačku ili kunića. Pomoći se može i širenjem poruke da se životinje ne kupuju, volontiranjem, donacijom i na druge načine.

Ključne riječi: zaštita životinja, psi, udomljavanje
<
Vezane vijesti