Foto: Savica ZA ParkFoto: Savica ZA ParkNekoliko tisuća građana i građanki okupilo se danas u parku na Trnjanskoj Savici u Zagrebu poručivši gradonačelniku Bandiću da gradnji, pa ni crkve, nije mjesto u jedinom parku u naselju.

Pozivu građanske inicijative Čuvamo naš park koja već nekoliko godina nastoji obraniti planski izgrađen i uređen središnji javni park u zagrebačkom kvartu Savica od izgradnje crkve i pratećeg poslovno-stambenog sadržaja, danas se odazvao velik broj građana i građani, koji su prepoznali da ovdje nije riječ samo o jednoj zelenoj površini već o koruptivnom upravljanju Gradom i prijetnji kvaliteti života svih građana Zagreba.

Prosvjed pod nazivom Obrani Park, obrani Grad organiziran je kao reakcija na izdavanje lokacijske dozvole za projekt. Inicijativa je prethodno ovoga tjedna predala i žalbu na odluku zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje naglasivši da je u ovom postupku prekršen niz propisa i zakona. Grad i Crkva mijenjali su zemljište bez procjene vrijednosti, a za izradu idejnog projekta izabran je trećenagrađeni rad iz Natječaja koji predlaže gradnju zdanja većeg od onoga što je propisao Natječaj.

I. Kramarić: "Ovdje oko parka ima 580 stanova, 580 obitelji. Obitelji koje nitko ništa nije pitao."

“Došli smo ovdje jer želimo zaštititi ovaj park i ovaj prostor našeg zajedničkog života, zaštititi naše pravo da nas se pita, da zajedno gradimo, ne rušimo. Da grad bude grad. Naš park je samo primjer kako građani Zagreba nemaju ni najmanju mogućnost odlučivati o svojem vlasništvu. Javno dobro, materijalno i duhovno, kao što je naš park, vlasništvo je svih građana. Mi smo oni koji financiramo i gradska uprava bi morala biti ona koja brani i provodi naše interese. Ali ona radi baš suprotno", istaknula je Nevenka Trumbetaš Bakić ispred Inicijative Čuvamo naš park.

“Ovdje oko parka ima 580 stanova, 580 obitelji. Obitelji koje nitko ništa nije pitao. Obitelji kojima je Grad stavio obavijest o lokacijskoj na drvo. To je bio poziv. Obješen na ovo tu drvo! Vjernicima treba crkva, a svima na Savici do zadnjeg čovjeka treba park. Mjesto gradnje crkve ne može biti mjesto razdora. Svi koriste park: djeca, radni ljudi, penzioneri. Postoji rješenje s kojim će svi biti zadovoljni. Imamo barem 3 druge slobodne parcele na Savici. Lokacije koje se ne koriste, zapuštene, lokacije obrasle korovom", glasno je poručio Igor Kramarić, također iz inicijative.

Okupljenima su se obratile i stanovnice Savice Nada Vignjević, Petra Barl i Liliana Stanić, koje nisu članice inicijative, ali su kao stanari naselja htjele da se čuje i njihova riječ. Razmišljanja mnogih vjernika Savice sažela je Liliana Stanić: "Svi razlozi za gradnju crkve stoje i to nitko ne osporava. Ja sam također vjernica, odlazim na mise u katedralu ili bilo gdje, jer crkva je crkva. Baš zato što sam vjernica, želim da naš park ostane ovakav kakav jest, da u njemu mogu uživati i djeca svih uzrasta i njihovi roditelji i starija populacija koja voli klupe u drvoredu ispod krošnji stabala koje smo čekali 25 godina da izrastu ovoliki."

"Stanovnicima Zagreba uskraćenim za dostojan broj vrtića i škola, a nerijetko za osnovnu komunalnu infrastrukturu otima se javni park i ustupa crkvi, grade se skupe i nepotrebne fontane i privatizira ulice. Uništavanje parka na Trnjanskoj Savici još je jedan korak u uništavanju kvalitete života u Zagrebu i sustavnom zanemarivanju javnog interesa.

Provedba natječaja, odobravanje lokacijske dozvole, kao i sama nagodba po kojoj grad ustupa javno zemljište na štetu stanovnika Savice samo su neki od primjera u kojima gradonačelnik Bandić radi direktno protiv svojih građana", naglasili su iz udruga Pravo na grad i Zelena akcija koje su podržale borbu stanovnika Savice.

Uništavanje parka na Trnjanskoj Savici još je jedan korak u uništavanju kvalitete života u Zagrebu i sustavnom zanemarivanju javnog interesa.

Uz to, kako napominje H-Alterov suradnik Saša Šimpraga, Savica nije jedini slučaj u gradu da se Crkva gura u javne parkove. Možda najpoznatiji zagrebački slučaj dogodio se u Travnom, a sada uz Savicu, slična situacija uzurpacije i direktne štete po javni prostor Zagreba izgledna i za Kajzericu i Vrbane III. U svim tim slučajevima postoje alternative koje bi omogućile ostvarivanje oba interesa: onaj javni koji brani javna dobra tj. postojeće i buduće parkove, i onaj privatni koji želi crkve, no svaka mogućnost dijaloga se od strane Grada sustavno ignorira.  

Na današnjem prosvjedu okupljenima su se obratili predstavnici inicijative, a potom su svirkom park podržali Kawasaki 3P, Dunja Knebl, Miki Solus, Šumski, Vibrica, Drum’n’bijes i Zli bubnjari. 

Detaljno o borbi stanovnika Savice pročitajte u Šimpraginom intervjuu s članovima inicijative Čuvamo naš park Suzanom Dobrić Žaja i Igorom Kramarićem.

aem_copy42641.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

 

Ključne riječi: Park na Savici, Savica
<
Vezane vijesti