Foto: FacebookFoto: Facebook"Još jednom se dogodila eskalacija govora mržnje, koji ovaj put nije bio sporadičan, već je riječ o višekratnom i dugotrajnom uzvikivanju Za dom spremni i skandiranju Mi Hrvati, ustaše, ustaše!, na što nitko od pripadnika Vlade i vodstva HNS-a nije reagiraoW, priopćili su iz Antifašističke lige povodom ustaškog skandiranja na nogometnoj utakmici između Hrvatske i Izraela, održanoj u Osijeku prije dva dana.

"Taj događaj, koji se zbog njegove težine ne može nazvati samo incidentom, na najzorniji način je cijeloj Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu, a posebno reprezentativcima Izraela i gledateljima prijenosa utakmice u Izraelu, pokazao do koje je razine malignosti dovelo uporno guranje pod tepih i prešućivanje pojava fašizacije hrvatskog društva", navodi Antifašistička liga u priopćenju.

Vlada je tek naknadno izdala priopćenje u kojem se apstraktno govori o totalitarizmima i govoru mržnje, kao da događaj u Osijeku nije bila konkretna i stvarna promocija ustaštvaNaglašavaju kako nitko od, igrača i vodstva HNS-a do novinara, prisutnih ministara i premijera Oreškovića u loži stadiona, nije ni trepnuo na takvo skandiranje. Iz Antifašističke lige pitaju se kako bi njemačka kancelarka Merkel i ministri reagirali da se npr. na utakmici između Njemačke i Izraela uzvikuje Sieg Heil ili SS. Ističu kako je Vlada tek naknadno izdala priopćenje u kojem se apstraktno govori o totalitarizmima i govoru mržnje, kao da događaj u Osijeku nije bila konkretna i stvarna promocija ustaštva.

"Da je upravo promocija ustaštva promocija najgoreg totalitarizma i mržnje koji u svojoj srži imaju nasilje, Antifašistička liga i mnogi dobronamjerni i zabrinuti građani opetovano su upozoravali. Teško je reći da li je veća opasnost za Hrvatsku to da trenutačna Vlada i vlast u Hrvatskoj to ne vidi ili da se pravi da to ne vidi", zaključuju iz Antifašističke lige.

aem_copy75524.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti