Foto: MMH<br>Foto: MMH
Povodom Međunarodnog dana mladih predstavnici Mreže mladih Hrvatske (MMH) predstavili su konkretne prijedloge poboljšanja mjera za poticanje zapošljavanja mladih. Pozvali su političke stranke i odgovorne institucije da se prema problemima s kojima se mladi susreću na tržištu rada počnu odnositi ozbiljnije i sustavnije.

Sven Janovski, potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske, pozvao je na odlučan zaokret u načinu na koji se upravlja aktivnom politikom zapošljavanja u Hrvatskoj. Već niz godina, neovisno o sastavu vladajuće garniture, svjedočimo brojnim apsurdnim situacijama. Tako dolazi do naprasnog prekidanja provedbe mjera, nenajavljenog prekrajanja uvjeta korištenja, izostanka konzultacija s potencijalnim korisnicima te upornog nijekanja "Mjere poput stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa javnosti se predstavljaju kao čarobni štapić za rješavanje ključnih problema hrvatskog tržišta rada, a težak sezonski rad se prodaje kao vesela zabava koja će mlade odvesti u svijetlu budućnost."očitih manjkavosti u provedbi. Janovski je naglasio kako postoji potreba za potpuno drugačijim komunikacijskim pristupom: "Javnosti se mjere poput stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa predstavljaju kao čarobni štapić za rješavanje ključnih problema hrvatskog tržišta rada, a težak sezonski rad se prodaje kao vesela zabava koja će mlade odvesti u svijetlu budućnost."

Postojeće mjere mogu se uvelike poboljšati. Primjerice, mjeru stručnog osposobljavanja može se poduprijeti kvalitetnijim sustavom mentorstva i učenja uz rad, što je i njezina bit. Potrebno je uvesti ciljane kvote korisnika/ica po svakoj županiji kako bi se osigurala pravednija regionalna dostupnost mjere, a samo trajanje mjere potrebno je uskladiti s realnim trajanjem osposobljavanja za određenu struku.

Poboljšanja su moguća, primjerice, i u slučaju mjere javnih radova. Naime, treba prestati s automatskim usmjeravanjem korisnika/korisniica koje pripadaju ranjivim skupinama, poput mladih iz alternativne skrbi ili osoba s invaliditetom, na korištenje te mjere. "Veliku većinu se nakon prijave na Zavod direktno usmjerava na mjeru javnih radova, neovisno o njihovoj motivaciji i prethodnom obrazovanju", upozorila je Ana Preveden iz Udruge Igra. Time se mladima koji su tek izašli iz obrazovanja šalje pogrešna poruka da za njih nema mjesta u mjerama koje u praksi češće vode zapošljavanju, poput poticaja za zapošljavanje ili stručnog osposobljavanja. Smatra da se manjkavosti u uslugama koje se pružaju ovoj i drugim ranjivim skupinama mogu ispraviti bez velikih promjena u svakodnevnom funkcioniranju Zavoda.

Janovski je dodatno upozorio kako je potrebno ozbiljno raspravljati o urušavanju radničkih prava s kojima se susreće današnja generacija mladih pri izlasku na tržište rada: "Želimo da se u ovom društvu otvoreno progovori o problemima studentskog, privremenog i sezonskog rada te o kršenjima prava nekih od najranjivijih skupina društva."

<
Vezane vijesti