Uoči saborske rasprave o Prijedlogu Zakona o HRT-u, GONG upozorava na pitanja kao što je transparentnost političkih izbornih kampanja, uvažavanje profesionalnih novinarskih principa, te osiguranje financijske neovisnosti i samoodrživosti javnog servisa

Uoči saborske rasprave o Konačnom prijedlogu Zakona o HRT-u, GONG upozorava saborske zastupnike da obrate pozornost na pitanja kao što je transparentnost političkih izbornih kampanja, uvažavanja profesionalnih novinarskih principa, te osiguranje financijske neovisnosti i samoodrživosti javnog servisa. Smatraju da bi cjenici za oglašavanje u izbornim kampanjama trebali biti javni, sabor ne bi smio utjecati na Statut HRT-a, a rezultati izjašnjavanja urednika i novinara o kandidatu za glavnog urednika bi trebali biti obavezujući zaštitni mehanizam profesionalnosti.

I kao posljednje upozoravaju da „nema prave neovisnosti bez osigurane financijske strukture, a marketing HRT‐a već je prethodnim izmjenama postojećeg zakona smanjen s prijašnjih 12 minuta ‐ što je maksimum propagandnog prostora sukladno direktivi Televizija bez granica". Stoga predlažu da se omogući „primjereno trajanje promidžbenih poruka u svakom programu HRT‐a u općim televizijskim programskim kanalima (u jednom satu programa do 9 minuta; od 18 do 22 sata do 6 minuta; na specijaliziranim televizijskim kanalima do 6 minuta)", stoji u priopćenju GONG-a.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje:

MOŽE LI SE ZAKON O HRT‐U IPAK ZNAČAJNO POBOLJŠATI?

Uoči plenarne rasprave o Konačnom prijedlogu Zakona o HRT‐u, GONG poziva javnost, a prvenstvenosaborske zastupnike da obrate pozornost na neka od otvorenih pitanja na koja još uvijek mogu dati kvalitetnije odgovore.

Prvenstveno, riječ je o transparentnosti političkih izbornih kampanja, uvažavanja profesionalnih novinarskih principa, te osiguranju financijske neovisnosti i samoodrživosti javnog servisa. Kako bi se osigurala ravnopravnost i transparentnost financiranja izbornih kampanja, te vjerodostojnost podataka koje će kandidati i stranke biti obavezni davati javnosti sukladno predloženom Konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, potrebno je s time uskladiti i Konačni prijedlog Zakona o HRT‐u. Cjenici oglasnog prostora neće biti javni, sukladno amandmanu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, Međutim, cjenici bi trebali biti javni za oglašavanje u izbornim kampanjama kako bi se dodatno

hrt.jpg hrt.jpg

 

Nadalje, rezultati izjašnjavanja urednika i novinara o kandidatu za glavnog urednika i urednika informativnog programa ne bi smjeli biti protokolarni, već obvezujući zaštitni mehanizam novinara od nametanja iz profesionalnih ili etičkih razloga neprihvatljivih glavnih urednika ili promjena uređivačke politike.

Na kraju, nema prave neovisnosti bez osigurane financijske strukture, a marketing HRT‐a već je prethodnim izmjenama postojećeg zakona smanjen s prijašnjih 12 minuta ‐ što je maksimum propagandnog prostora sukladno direktivi Televizija bez granica. Daljnja radikalna smanjenja mogu nanijeti štetu postojećim programima, dok se budući specijalizirani kanali teško mogu razvijati bez ikakvih ulaganja. Stoga, treba omogućiti primjereno trajanje promidžbenih poruka u svakom programu HRT‐a u općim televizijskim programskim kanalima (u jednom satu programa do 9 minuta; od 18 do 22 sata do 6 minuta; na specijaliziranim televizijskim kanalima do 6 minuta).

S poštovanjem,
Sandra Pernar,
izvršna direktorica

Ključne riječi: Zakon o HRT-u
<
Vezane vijesti