Izvor: Wikimedia Commons<br>Izvor: Wikimedia Commons
"Radnici rade prekovremeno, od danas do sutra im se javlja da rade produženo, čak i do 24 sata. Kući odlaze u doista neprimjereno vrijeme, bez organiziranog prijevoza, u 1 ili 2 sata poslije ponoći. Ali, koga je to briga?", kažu iz Sindikata trgovine Hrvatske, povodom nadolazećih blagdana.

Iz Sindikata trgovine Hrvatske upozorili su u priopćenju na nezavidan položaj trgovaca u Hrvatskoj, pogotovo u predblagdansko vrijeme. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Poznato je da je prosinac udarni mjesec za ostvaranje prometa u trgovini i da potrošači moraju biti zadovoljni ponudom i uslugom, ali što to znači? Radnici su spremni na dodatni napor da se odradi više posla i odrađuju sve pod velikim stresom prosinca. Oni se blagdanima ne vesele. Od danas do sutra im se produžava i mijenja radno vrijeme, protivno zakonu, ali koga je briga za zakone ove države? Moraju li prodavači raditi do 23 ili do 24 sata kako bi poslodavci i potrošači bili zadovoljni?

Dokle ide ta politika, koja ničim ne želi ograničiti radno vrijeme i konačno napraviti reda te omogućiti provođenje Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH i Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o pravnim pitanjima, koji je potvrđen Zakonom iz 1997. godine, a kojim su nedjelje i blagdani utvrđeni kao neradni dani u Hrvatskoj. Postoje zakoni i međunarodni ugovori koji se ne provode. Radnici rade prekovremeno, od danas do sutra im se javlja da rade produženo, čak i do 24 sata. Kući odlaze u doista neprimjereno vrijeme, bez organiziranog prijevoza, u jedan ili dva sata poslije ponoći. Ali, koga je to briga?

Hoćemo li biti sretniji ako možemo u pola dvanest doći po cigare, pivo, brašno, ili toalet papir, ili ćemo se zastidjeti pred ženama koje moraju raditi radi naše komocije?

Hoćemo li biti sretniji ako možemo u pola dvanest doći po cigare, pivo, brašno, ili toalet papir, ili ćemo se zastidjeti pred ženama koje moraju raditi radi naše komocije?

Hoće li poslodavci ostvariti planirane zarade, ako odrede takvo radno vrijeme?

Neće i neće im biti nikad dosta!

Zašto ne poštuju Zakon o trgovini i ne pozivaju kupce da 15 minuta prije isteka radnog vremena krenu na plaćanje? (Čl. 61.st.2.) Prodavači kucaju robu sve do isteka radnog vremena i nakon njega, sve zbog, kažu, zadovoljstva kupaca. Prodavači, nakon završetka radnog vremena, odrađuju još jedan dio radnog vremena (broje i predaju novce, čiste trgovine, popunjavaju police ....) koji ostaje potpuno neevidentiran i neplaćen naravno. Taj rad ostaje u sivoj zoni.

Gdje su kontrole? Kontrolira li Porezna uprava uplate izvan radnog vremena prodavaonica? Zašto sada Državni inspektorat ne vrši intenzivnije kontrole, jer to se događa svake godine i država gubi ogromne novce u odrađenom i neplaćemom prekovremenom radu. Zašto Hrvatska ima tako liberalno radno vrijeme u trgovini, od 0 do 24 sata, zašto radimo puno duže od uređene Europe, a zarađujemo puno manje?

Kome to odgovara? Radnicima sigurno ne! A, jesu li nam radnici bitni? Takvim reguliranjem radnog vremena vlast jasno pokazuje kako im radnici u trgovini nisu bitni uopće!

Zato tražimo od države da konačno počne funkcionirati i provoditi svoje propise, a sankcionirati oni koji ih krše. Država mora štititi svojim propisima svoje građane. Ne smije dopustiti nasilje nad svojim građanima, radnicima koji rade u ovako neuređenim uvjetima."

Ključne riječi: konzumerizam, prava radnika
<
Vezane vijesti