Grad Zagreb ulupao je preko 1,7 milijuna kuna za izradu aplikacije putem koje građani mogu prijavljivati komunalne probleme - a takvu aplikaciju moguće je s interneta preuzeti potpuno besplatno. Mjesečno održavanje sustava košta 22 000 kuna, za što stručnjaci tvrde kako bi bilo smiješno da nije tužno.

Jedan milijun, sedamsto pet tisuća kuna (1.705.000,00) bila je cijena izrade aplikacije Moj.Zagreb putem koje Zagrepčani mogu prijavljivati komunalne probleme u gradu. FixMyStreet aplikacija je putem koje građani Londona već niz godina prijavljuju svoje komunalne probleme, izradila ju je britanska nevladina organizacija My society i čitava se može preuzeti - potpuno besplatno!

Miroslav Schlossberg iz Hrvatske udruge otvorenih sustava i interneta već je radio na testiranju FixMyStreeta i adaptaciji za Zagreb i Hrvatsku nekako istovremeno dok je Grad raspisivao natječaj procijenjene vrijednosti 1.400.000,00 kuna. Tu se i zaustavio budući da je uvidio da je Grad već pronašao drugo rješenje.

Miroslav Schlossberg: "Ne mogu špekulirati o troškovima, ali budući da FixMyStreet nudi besplatno gotovo rješenje možete samo pretpostaviti koliko bi manji troškovi bili da se to koristilo"

 "Sve je počelo s istraživanjem aplikacija na internetu - pitao sam se kako mogu neki problem u gradu riješiti. Pronašao sam jako dobar primjer u inozemstvu - web stranicu nazvanu FixMyStreet.com gdje građani mogu prijaviti problem gradskoj vlasti i nadležnim tijelima bez previše gubljenja vremena na istraživanje gdje i kome prijaviti problem te kakva je procedura. U biti aplikacija je već gotova i izgrađena je na otvorenom kodu što znači da je može bilo tko koristiti. Korist od ovakve aplikacije bila bi višestruka - Grad bi znao gdje postoje problemi koje treba popraviti i koliko dobro svoj posao odrađuju ugovorne tvrtke na terenu - a građani bi bili sretni što znaju da je njihov prijavljeni problem u postupku ili da je riješen", ispričao nam je Schlossberg.

"To je i ušteda jer lokalno tijelo koje odluči primijeniti ovakvu aplikaciju za dobrobit svoje zajednice ne mora trošiti novce na programiranje ovako zahtjevne aplikacije od početka. U zadnjih nekoliko godina ista ova besplatna aplikacija koristi se u više od deset država diljem svijeta", kaže Schlossberg. Na stranicama organizacije mySociety uz poziv da se preuzme njihova aplikacija stoji da se koristi od Australije preko Norveške do Filipina.

I dok gotova besplatna rješenja već postoje, a i entuzijasti su voljni svoje vrijeme potrošiti na njihovu adaptaciju za lokalne potrebe Grad Zagreb očito se time nije bavio već se odlučio na proceduru raspisivanja natječaja javne nabave - procijenjena vrijednost  1.400.000,00 kuna i to za održavanje i nadogradnju sustava za praćenje aktivnosti.

Naime, toliko bi koštala nadogradnja projekta e-radar kojeg je Grad ranije pokrenuo i to na način da uključuje mogućnost da građani mogu putem web aplikacija na kartama upisivati komunalne probleme, te pratiti što se s prijavom dogodilo, da li je problem riješen ili nije.

Prema dokumentaciji, koju smo dobili nakon što smo Gradu poslali zahtjev za ostvarivanje prava na pristup informacijama, javile su se samo dvije tvrtke i s jednom od njih, Omega software, čiji je direktor Nikola Barun potpisan je ugovor. Njihova je ponuda ocijenjena najpovoljnijom prema kriteriju najniže cijene, ali i prema traženoj vrlo preciznoj obrazovnoj i stručnoj kvalifikaciji ponuditelja koja je uključivala točan broj zaposlenika, inženjera sa točno određenim certifikatima.

Goran Zubak: "Iz troškovnika ne dobivamo nikakvu detaljniju informaciju što bi to točno toliko koštalo. Mjesečno održavanje od 22.000 kuna je smiješno skupo za jedan takav sustav"

Vrlo šturi troškovnik tog ugovora ima tek dvije stavke - jedna je održavanje sustava za praćenje aktivnosti s mjesečnom cijenom od 22.000,00 kuna, za godinu dana ukupno 264.000,00 kuna, a druga nadogradnja sustava za praćenje aktivnosti od 1.100.000,00 kuna - jedinica mjere - "paket" bez ikakvih dodatnih objašnjenja.

"Čak i ako zanemarimo činjenicu da je postojalo gotovo besplatno rješenje ako se gleda površno i dalje se čini preskupo. Problem je što se dublje ni ne može gledati jer iz troškovnika ne dobivamo nikakvu detaljniju informaciju što bi to točno toliko koštalo. Mjesečno održavanje od 22.000 kuna je smiješno skupo za jedan takav sustav", prokomentirao nam je Goran Zubak, vlasnik tvrtke za izradu web stranica.

"Ne mogu špekulirati o troškovima, ali budući da FixMyStreet nudi besplatno gotovo rješenje možete samo pretpostaviti koliko bi manji troškovi bili da se to koristilo", dodaje Schlossberg.

On kaže i da bi Grad trebao surađivati s vlastitim građanima što bi sigurno rezultiralo uštedom novaca, kao što ovaj primjer slikovito prikazuje. On je u svojoj udruzi pokrenuo ekspertnu skupinu Kodiraj za Hrvatsku koja okuplja vrhunske stručnjake iz područja tehnologije i dizajna koji su spremni pružiti pomoć tijelima loklanih vlasti, i to ne samo u Zagrebu, već i u drugim gradovima. Međutim naglašava da bez suradnje loklanih vlasti ne mogu puno učiniti.

Zubak ističe da je i sam pristup pogrešan. "Grad nije trebao odmah otvarati tako veliki natječaj, prvo je trebao pokrenuti pilot projekt, postaviti testnu verziju da se utvrdi koliki je uopće interes građana", objašnjava on.

mojzagreb-v.jpg mojzagreb-v.jpg

A o interesu govore podaci koje smo dobili od Grada. Moj.Zagreb pokrenut je u proljeće 2013. i od tad do kraja iste godine zaprimljene su 1.972 prijave, a putem web i mobilne aplikacije registrirano je 1.127 korisnika. Do kraja ožujka ove godine zaprimljeno je 357 prijava. Od ukupno 2.329 prijava 751 je riješena, a 1.242 su u obradi.

FixMyStreet u, istina, sedam puta većem Londonu, imao je 2.024 prijave samo prošli tjedan i 5.281 popravka u prošlom mjesecu.


Članak je objavljen u okviru projekta Udruge za nezavisnu medijsku kulturu Pravo novinara na pristup informacijama, koji financira Balkan Trust for Democracy.

<
Vezane vijesti