Foto: A. HartlFoto: A. HartlNa staništima mladice, riblje vrste čijih se 65 posto svih staništa nalazi na balkanskim rijekama, planirana su čak 93 hidroenergetska projekta, upozoravaju Riverwatch i Euronatur.

Ususret ovogodišnjem Svjetskom danu voda (22.3) znanstvenici i ribolovci s nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom prirode predstavili su studiju o rasprostranjenosti riblje vrste mladice na balkanskom poluotoku. U sklopu međunarodne kampanje "Spasimo plavo srce Europe", tim od 18 znanstvenika iz sedam zemalja po prvi puta je istražio u kojim se rijekama između Slovenije i Crne Gore može pronaći mladica. Rezultati studije jasno pokazuju da rijeke na Balkanu predstavljaju zadnje svjetsko žarište za ovu vrstu. Populacija mladice je pronađena u 43 rijeke na 1842 kilometra toka na Balkanu, što predstavlja 65 posto svih u svijetu poznatih staništa mladice. 

Mladica (Hucho hucho) – poznata kao i dunavski losos – jedna je od najpoznatijih i najugroženijih vrsta u Europi. Do 1.8 metar duga, živi u nekanaliziranim rijekama bogatima kisikom – isključivo u dunavskoj regiji. Kao posljedica kanaliziranja rijeka i zagađenja, populacija mladice je značajno smanjena u Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Do ove studije nisu postojali potpuni podaci o rasprostranjenosti mladice na balkanskom poluotoku.

Foto: Clemens Ratschan Foto: Clemens Ratschan

U isto vrijeme, studija pokazuje da je više od tisuću kilometara toka rijeka u kojima živi mladica ugroženo planiranim hidroelektranama. Na staništima mladice su planirana 93 hidroenergetska projekta.

"Rijeke Balkana su ključne za opstanak mladice. Ako se ove hidroelektrane sagrade, predviđamo da će 70 posto populacije mladice na Balkanu nestati", kaže prof. dr. Steven Weiss sa Sveučilišta u Grazu, jedan od autora studije. Posljedice će biti još strašnije budući da će preostala populacija mladice biti premala da bi opstala. "Suživot mladice i drugih zaštićenih vrsta s planiranim hidroelektranama nije moguć", stručnjaci zaključuju.

Jedno od najvažnijih staništa za mladicu u Europi je rijeka Sava u Sloveniji. Sa svojim pritocima, rijeka Sava pruža stanište za mladicu na 317km toka rijeke. To je drugi najduži potez za mladicu na Balkanu, od kojega je jedino duži onaj na rijeci Drini. Unatoč tome, 11 hidroelektrana je planirano na tom potezu rijeke Save.

Rasprostranjenost mladice na Balkanu Rasprostranjenost mladice na Balkanu

"Spriječit ćemo da se to dogodi", kaže Neža Posnjak, koordinatorica kampanje “Spasimo plavo srce Europe” u Sloveniji. "Slovenija je preuzela obvezu poštivanja EU zakonodavstva koje štiti mladicu. Pozivamo slovensku vladu da zaustavi hidroenergetske projekte duž rijeke Save i njenih pritoka I da umjesto toga zaštiti rijeke koja su staništa mladice, uključujući potez rijeke Save uzvodno od Litja do Zidanog Mosta", Posnjak nastavlja. Radi se o potezu rijeke Save gdje je planiran najveći broj novih hidroenergetskih projekata u Sloveniji.

Ribičke organizacije podržavaju kampanju "Spasimo plavo srce Europe". Miroslav Žaberl, predsjednik Slovenskog udruženja ribolovaca, koje predstavlja više od 12 tisuća ribiča u Sloveniji, kaže: "Za nas je mladica kralj rijeka. Gdje ima mladice, ribolovci iz svih zemalja svijeta su spremni platiti više za ribičku dozvolu. Posljedično, mladica donosi povećani profit ovoj regiji. Mi smo za mladicu i protivimo se hidroelektranama."

Mladica je još jedan primjer neprocjenjive važnosti rijeka na Balkanu što pokušavaju stopirati političari i hidroenergetski lobi.

"Iako se hidroelektrane u javnosti predstavljaju kao 'zeleni' oblik dobivanja energije, zadnja staništa jedne od najugroženijih vrsta u Europi će biti uništena. U suradnji s ribolovcima i zaljubljenicima u ribe iz cijeloga svijeta, mi želimo zaustaviti izgradnju hidroelektrana na tim rijekama. Sva staništa mladice moraju biti zaštićena područja", zaključuje Ulrich Eichelmann iz Riverwatcha, koordinator kampanje "Spasimo plavo srce Europe".

Ključne riječi: bioraznolikost, rijeka Sava
<
Vezane vijesti