photo_2018_11_15_13_52_16.jpg"Ne damo našu rijeku!" poruka je sa mirnog okupljanja mještana Kruščice i predstavnika Koalicije za zaštitu rijeka BiH održanog jučer ispred kantonalnih institucija u Travniku povodom nelegalne gradnje mini hidroelektrana (mHE) na rijeci Kruščici. Krajnji cilj ove borbe je da se području Kruščice vrati status parka prirode kako bi i buduće generacije mogle uživati u njenim ljepotama, a mještani dobili pristup pitkoj vodi.

Okupljanju je prethodilo ročište za mHE Kruščica 2, koje je održano u ponedeljak, 12. studenog u Travniku. Ročište za mHE Kruščica 1 zakazano je za 23. studenog.Mještani Kruščice nemaju pristup pitkoj vodi niti uređen sistem vodoopskrbe, iako se sa ove rijeke već 49 godina vodom opskrbljuju Zenica i Vitez

Mirnim okupljanjem, mještani zajedno sa Koalicijom za zaštitu rijeka BiH žele podići svijest javnosti o posljedicama koje bi izgradnja ovih postrojenja izazvala po životnu sredinu i kvalitetu života mještana.

"Očekujemo da će sud sagledati sve okolnosti pod kojima su investitori dobili dozvole, a koje su ishodovane na način koji nije u skladu sa zakonom. Očekujemo da će ih staviti van snage!",  istaknula je Mika Tibolt, predsjednica MZ Kruščica.

U Koaliciji za zaštitu rijeka BiH ističu da okupljanjem žele dati podršku mještanima Kruščice u borbi protiv nelegalne izgradnje mHE Kruščica 1 i 2 te u njihovoj borbi za ostvarenje osnovnog ljudskog prava na pristup pitkoj vodi.Mirnim okupljanjem, mještani zajedno sa Koalicijom za zaštitu rijeka BiH žele podići svijest javnosti o posljedicama koje bi izgradnja ovih postrojenja izazvala po životnu sredinu i kvalitet života mještana

Mještani Kruščice nemaju pristup pitkoj vodi niti uređen sistem vodoopskrbe, iako se sa ove rijeke već 49 godina vodom opskrbljuju Zenica i Vitez. "Pravo na vodu uključuje i pravo pristupa postojećim zalihama vode koje su potrebne za uživanje ovog prava, kao i pravo na slobodu od zagađenja vodenih resursa. Mještanima Kruščice je to pravo uskraćeno. Prema Zakonu o vodama, u oba entiteta, korištenje vode za vodoopskrbu, sanitarne potrebe i potrebe protupožarne zaštite ima prednost u odnosu na korištenje vode za ostale namjene, uključujući i njenu upotrebu za proizvodnju električne energije", ističu u Koaliciji.

Na rijeci Kruščici privatni investitori prilikom nabavke dozvola za gradnju dvije mini hidroelektrane nisu ispoštovali procedure. Prema prostornom planu općine Vitez za period 2005. - 2025. godine, područje MZ Kruščica je bilo zaštićeni park prirode još od perioda Austrougarske. Međutim, ovaj prostorni plan je izmijenjen 9. užujka 2016. godine i to samo u dijelu područja rijeke Kruščice kako bi bila omogućena izgradnja mHE Kruščica 1 i Kruščica 2.

Krajnji cilj ove borbe je da se području Kruščice vrati status parka prirode kako bi i buduće generacije mogle uživati u njenim ljepotama, a mještani dobili pristup pitkoj vodi.

<
Vezane vijesti