H-Alter
Foto: CMSFoto: CMSDanas obilježavamo 18 godina od kada je završen proces Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, kojim je bez ispaljenog metka i bez izgubljenog ljudskog života, pod puni suverenitet RH vraćen čitav njen teritorij. "Upravo se u ovom datumu možda krije točka prekretnica hrvatske politike post-ratne izgradnje mira koja će nas sve zajedno učiniti boljim društvom", poručuju iz CMS-a.

Centar za mirovne studije (CMS) pozdravlja odluku Predsjednice RH da nastavi tradiciju Ureda predsjednika/ice te da se i ove godine simbolično obilježi završetak Mirne reintegracije.Hrvatska na krilima Mirne reintegracije može zauzeti važno mjesto u međunarodnim odnosima i ponuditi svijetu mirovne politike koje su sve nužnije i važnije

Istovremeno, CMS izražava žaljenje što Vlada u odlasku, kao ni političke stranke koje uskoro preuzimaju vlast i trenutni mandatar, nisu uložili napore i pokazali interes za obilježavanjem ovog iznimnog datuma iz bliske hrvatske povijesti. Obilježavanje vojno-redarstvene akcije Oluja uvijek zauzima puno više prostora i interesa javnosti i političara, nego Mirna reintegracija.

"Ni dvadeset godina nakon prestanka rata, rane koje je rat otvorio nisu zacijelile, već s vremena na vrijeme postaju sve otvorenije i koče nas da se razvijamo kao pravedno društvo – društvo prihvaćanja, nenasilja i dijaloga. Jedan od uzroka tako sporog oporavka leži i u dvadesetogodišnjem neznanju i izbjegavanju kreiranja javnih politika koje doprinose smanjenju traume i oporavku društva. Uz procesuiranje ratnih zločina, napore za pronalazak nestalih osoba i rada sa veteranima bilo je potrebno učiniti puno više", stoji u priopćenju CMS-a.

Napominju kako nam je nedostajao strukturirani dijalog o tome što nam se dogodilo, nedostajalo nam je čuti jedne druge te suočiti se s vlastitom prošlošću, a Vukovaru vratiti ekonomsku snagu.

Dok su građani kroz različite organizacije civilnog društva godinama radile u smjeru oporavka, vodeća politika je te procese ignorirala. "Sada je vrijeme da okrenemo ploču jer politike 'pomirenja' promovirane zadnjih 20 godina očito nisu dale rezultata", zaključuju u CMS-u.CMS izražava žaljenje što Vlada u odlasku, kao ni političke stranke koje uskoro preuzimaju vlast i trenutni mandatar, nisu uložili napore za obilježavanjem ovog iznimnog datuma

Hrvatska na krilima Mirne reintegracije može zauzeti važno mjesto u međunarodnim odnosima i ponuditi svijetu mirovne politike koje su sve nužnije i važnije.

Politike nelegalnih međunarodnih intervencija, militarizacije, eksploatacije resursa, rasizma i promocije vjerskih fundamentalizama koje su obilježile svijet posljednjih deset godina dovele su ponovno do globalnih nestabilnosti i spirale nasilja.

"Odgovor na takvo stanje moraju biti politike izgradnje mira, baš na tragu one kakva se dogodila prije 18 godina u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu", poručuju iz CMS-a. 

<
Vezane vijesti