Foto: SUHFoto: SUH"Pozivamo ministra Mrsića da hitno podnese ostavku i spasi radnike i umirovljenike svojeg neznanja, nemara i neodgovornosti", zaključak je Glavnog odbora Sindikata umirovljenika Hrvatske koji navodi niz razloga za Mrsićevu ostavku.

Na jučerašnjoj sjednici, Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) naveo je nekoliko razloga zbog kojih smatraju da ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić mora podnijeti neopozivu ostavku.

Iz SUH-a navode kako je relativna vrijednost hrvatskih mirovina dotaknula dno, jer je u siječnju ove godine pala samo na 39.17 posto udjela u prosječnoj plaći, a time se našla pri dnu liste članica EU. Smatraju kako je time Hrvatska prekršila Konvenciju o minimalnim standardima u socijalnoj sigurnosti u kojoj se navodi kako je 40 posto udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći donja granica koju zemlja potpisnica ne bi smjela prijeći, te će zbog toga SUH prijaviti RH Međunarodnoj organizaciji rada.

Dodaju kako su mirovine u Hrvatskoj zamrznute od 2013. godine te da je ministar Mrsić te godine obećavao kako će ukinuti "švicarsku Mrsić u "svojoj neoliberalnoj agendi još uvijek nije uspio realizirati potpuno ukinuće prijevremenih mirovina, ali je sve ostalo obavio po želji lobija financijske industrije"
formulu" i uvesti varijabilni model usklađivanja, u korist povoljnijeg rasta indeksa plaća i mirovina, ali to nije napravio i "nastavio je posao siromašenja starijih osoba".

"Za vrijeme mandata ovog ministra jedna trećina osoba starijih od 65 godina je ušla u zonu siromaštva i socijalne isključenosti, što je dvostruko više od prosjeka članica EU. Kao posljedica siromaštva, glad i izolacija starijih osoba su hrvatska svakidašnjica", navode iz SUH-a te dodaju kako je u samo godinu dana, Hrvatska u ekonomskoj sigurnosti starijih osoba prema indeksu Global Age Watcha pala za 26 mjesta te zasjela na 67. mjesto uz Bjelorusiju i Bangladeš.

Prosječna mirovina je u siječnju ove godine pala samo na 39.17 posto udjela u prosječnoj plaći i time se našla pri dnu liste članica EUMinistar Mrsić je inzistirao na zadržavanju najniže stope doprinosa za javni stup međugeneracijske solidarnosti od samo 15 posto, smatraju iz SUH-a, kako bi eventualno opet oduzeo iz tog stupa nekih novih 5 posto doprinosa i dao ih na upravljanje inozemnim bankama. Drže sramotnim ne postojanje javne rasprave o mirovinskom sustavu i podilaženje bankama neoliberalnim reformskim zahvatima čime je Mrsić ugrozio sadašnje i buduće umirovljenike. Iz sindikata naglašavaju kako već više od godinu dana, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje pod prisilom ministra, na svojim web stranicama objavljuje netočne podatke o prosječnoj mirovini, kao i njezinom udjelu u prosječnoj plaći.

"Tako prema podatcima HZMO-a prosječna starosna mirovina iznosi 3.381 kunu, a njen udjel u prosječnoj neto plaći 59.16 posto. U stvarnosti je prosječna mirovina 2.238 kuna, a njen udjel u neto plaći samo 39.17 posto“, navode iz sindikata i dodaju kako Mrsić u "svojoj neoliberalnoj agendi još uvijek nije uspio realizirati potpuno ukinuće prijevremenih mirovina, ali je sve ostalo obavio po želji lobija financijske industrije".

Zbog svega navedenog, ali i brojnih drugih razloga poput održivosti mirovinskog sustava, Glavni odbor SUH-a smatra da je Mirando Mrsić osramotio čitavu Vladu, ugrozio radnike i umirovljenike te sljedeći neoliberalnu politiku učinio ozbiljan otklon od socijalno pravedne raspodjele bogatstva.

"Posljedice tog zaokreta dovest će do povećanja nejednakosti u prihodima, slabljenju mreža socijalne sigurnosti i porastu siromaštva, što na duži rok povećava nejednakost u prihodima i zdravlju“, zaključuju iz SUH-a.

Ključne riječi: sindikati, Mirando Mrsić, mirovine
<
Vezane vijesti