Foto: L.R.<br>Foto: L.R.
Radnici zagrebačkog Studentskog centra osmi su dan štrajka proveli pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi zatražili potpisivanje kolektivnog ugovora koji će im jamčiti materijalnu sigurnost u postupku sanacije. Međutim, nadležno ministarstvo se na njihove zahtjeve oglušilo, stoga se prosvjed sutra seli na Markov trg.

Uz table, zviždaljke i megafone, radnički prosvjed ispred ministarstva započeo je u 11 sati, a štrajkaški odbor je ubrzo ušao u zgradu na pregovore na kojima ministra Pave Barišića nije bilo, već je glavnu riječ vodio njegov pomoćnik Stipe Mamić. Mamić je pokazao kako nema pojma o samom sadržaju kolektivnog ugovora, već je njegova jedina zadaća praviti se blesav, zavlačiti radnike, i izbjegavati preuzimanje odgovornosti. Nakon 45 minuta pokušaja pregovora, radnicima i novinarima se u ime štrajkaškog odbora obratio Mario Iveković.

Iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nadležno tijelo koje bi trebalo riješiti ovaj problem, današnjim su postupkom pokazali kako ne mare ni za radnike, ali ni za studente.

''I dalje smo pri svojim stavovima, štrajk bez sklapanja kolektivnog ugovora neće se prekinuti. U ministarstvu su nastavili uvjeravanja da mi u sanaciji možemo pregovarati, ali se ne možemo dogovoriti. Ministarstvo tvrdi da nije sudionik pregovora pa ne može ništa. Ove pregovore smo vodili godinu i tri mjeseca, i bili bismo ludi da ih sada započinjemo od nule što od nas traži sanacijski upravitelj. Očito je da se dosada nitko u ministarstvu i Sanacijskom vijeću nije pozabavio sadržajem kolektivnog ugovora budući da tvrde da se njime troškovi povećavaju za pet milijuna kuna što je nesuvislo i suludo. Istina je da se njime ne bi povećali troškovi, već bi se radnici zaštitili od nekog budućeg smanjenja prava, kao kad su radnicima na početku sanacije jednim potezom mjesečno uzeli 600 kuna bruto. Ne želimo da se sanacija provodi preko leđa radnika koji nisu stvarali nikakve gubitke'', rekao je Iveković te pozvao na sutrašnji prosvjed u 11 sati na Markovom trgu, gdje je štrajkaški odbor zatražio sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

''Premijer je rekao da je socijalni dijalog jedan od prioriteta nove vlade, pa želimo da u praksi to i dokaže'', rekao je Iveković.

Iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nadležno tijelo koje bi trebalo riješiti ovaj problem, današnjim su postupkom pokazali kako ne mare ni za radnike, ali ni za studente. Lopticu odgovornosti su odlučili prebaciti na Sanacijsko vijeće, ali ju je ono uredno vratilo. Ovakvim namjernim zavlačenjem, institucije kapitalističke države nastoje umoriti i slomiti radnike SC-a, ali njihova volja i samopouzdanje puno su čvršći. Kako bi dogovorili daljnje korake, oni su nakon prosvjeda otišli na skup u Teatar &TD (čiji radnici su također u štrajku) gdje je bilo jasno- spremnost i jedinstvo radnika nije slomljeno.

''Ne želimo da se sanacija provodi preko leđa radnika koji nisu stvarali nikakve gubitke'', rekao je Iveković te pozvao na sutrašnji prosvjed u 11 sati na Markovom trgu.''Osuđujem ponašanje ministarstva i sanacijskog vijeća jer izbjegavaju suočavanje s nama i problemima SC-a koje je napravila uprava, a ne radnici. Mi idemo dalje, do krajnjeg cilja. Osmijeh na lice, glavu gore i samo naprijed'', jasan je bio radnik SC-a u štrajku Vladimir Hrboka.

Nakon višemjesečnih pregovora sa Sanacijskim vijećem koje uporno odbija potpisati usuglašeni dokument, radnici su danas pokazali spremnost na razgovor s višom instancom. Međutim, ministarstvo ih je odlučilo ignorirati, stoga je sutrašnji zahtjev za sastankom u Vladi logičan korak u štrajkaškoj borbi.

Na današnjem prosvjedu, radnici su dobili podršku studentskih izaslanika s ponekih fakulteta poput FFZG-a, FPZG-a, ADU-a i PMF-a. Ovaj oblik podrške studentskih klubova radnicima svakako jest važan i ohrabrujuć, ali dvostruko je važnije pojaviti se sutra u što većem broju na Markovom trgu u 11 sati čime bi se pokazalo da iza riječi proglasa stoji konkretna potpora studentskih masa.

Ključne riječi: štrajk, Studentski centar
<
Vezane vijesti