Foto: Organ Vida<br>Foto: Organ Vida
"Organ Vida", najveći domaći festival za suvremenu, dokumentarno-umjetničku fotografiju, održat će se od 26. rujna do 10. listopada na više lokacija u Zagrebu, a počinje nultim danom, 25. rujna, izložbom Borka Vuksava u Kuli Lotrščak.

Do sada najambicioznije izdanje Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida - najvećeg domaćeg festivala za suvremenu, dokumentarno-umjetničku fotografiju, održat će se od 26. rujna do 10. listopada na više lokacija u gradu Zagrebu. Centralna festivalska lokacija bit će Lauba – kuća za umjetnost i ljude.

"Osim što će dulje trajati, dvaput više no dosad, festivalski program je veći, opširniji i raznolikiji, a osim glavne festivalske lokacije: Laube – kuće za ljude i umjetnost, festival ima satelit program putem kojega želi nastaviti svoju ulogu platforme za integraciju i komunikaciju umjetničke scene u gradu, kako samih umjetnika, tako i institucija", rekla je Marina Paulenka, direktorica festivala. Istaknula je da će za vrijeme festivala Zagreb posjetiti niz eminentnih edukatora svjetske fotografske scene kao što su Corine Nordenboos, Emma Bowkett, George Gerogiou, Kent Klich, Irina Rozowsky te mnogi drugi.

Marina Paulenka (foto: Organ Vida)<br>
Marina Paulenka (foto: Organ Vida)

Festival započinje nultim danom u četvrtak, 25. rujna, izložbom Borka Vukosava u Kuli Lotrščak, zatim se u petak, 26.rujna u Laubi festival službeno otvara najvećom festivalskom izložbom Refleksije. Slijede potom svakodnevna otvaranja izložbi: Bojan Mrđenović u samoborskoj Galeriji Lang, Deep Sleep kolektiv u novootvorenoj Galeriji 512 u KIC-u, te IMPROVE kolektiv u Galeriji Greta dok će se stručno-teorijski program odvijati u Laubi, na Akademiji dramskih umjetnosti i u prostoru Aplauz produkcije kulture (kino Mosor).

 Novitet je i filmski program u sklopu kojeg je organizirana hrvatska premijera američkog dokumentarnog filma o Susan Sontag

Glavna festivalska izložba Refleksije, koja će biti otvorena u Laubi od 26. rujna do 10. listopada, publici će predstaviti cikluse desetero fotografa, finalista međunarodnog natječaja koje je međunarodni žiri izabrao među 200 prijavljenih fotografskih projekata i priča iz čak 34 zemlje svijeta. Oni su: Alvaro Deprit, Deasung Lee, Egor Rogalev, Lek Kiatsirikajorn, Guy Martin, Mitar Simikić, Prasiit Sthapit, Giovanni Cocco, Antonie Bruy i Danilo Tkachenko.

Novitet je i filmski program u sklopu kojeg je organizirana hrvatska premijera američkog dokumentarnog filma O Susan Sontag, jednoj od najznačajnijih imena američke i svjetske intelektualne scene. Film će se dva puta prikazati u Dokukinu Zagreb, i to u subotu, 27. rujna u 20 sati, te u subotu, 4. listopada u 21 sat.

Ulaznica za izložbu Refleksije, koja uključuje i ulaz na ostala festivalska događanja u Laubi, stoji 25 kuna, 15 kuna za umirovljenike te 10 kuna za studente, dok je cijena ulaznice za film O Susan Sontag 20 kuna. Ulaz na sve druge programe je slobodan.

Festival Organ Vida podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture, Turistička zajednica Grada Zagreba, Epson Hrvatska, Cerovski print boutique, Fototeka, hotel Westin, KIA, Loud i Nixa studio, Rougemarin, iSyle, PBZ, CUS Osijek, Rotary klub Osijek, Chillout, Taban, Austroclima, Apartmani Lollipop, AirFrance, Eko taxi, Komteh, Praxis, Didi sound, Wall of Tweets i Terramedia.