skrabalo_12.tg.jpg"Donošenje Uredbe i neargumentirano kresanje sredstava Nacionalne zaklade tek jedan od koraka koji će slijediti, jer se radi o pokušaju sistematske institucionalne blokade", kaže za H-Alter jedna od čelnih osoba GONG-a i članica Europskog gospodarsko socijalnog odbora.

"Stvari su jednostavne. Djela govore više od tisuću riječi. U petak je Vlada na telefonskoj sjednici usvojila Uredbu o raspodjeli lutrijskih sredstava, u isto vrijeme dok je na istu temu zasjedao Vladin Savjet za razvoj civilnog društva, i to u zgradi Vlade, uz predstavnike niza ministarstava pa i Oreškovićevog i Petrovljevog kabineta. Imamo iz prve ruke informacije da su predstavnici MOST-a pokušali amortizirati ovaj, primarno ideološki, udar na civilno društvo koji potiče od ministra Hasanbegovića uz blagoslov Karamarka, no ostaje nejasno zašto je Petrov dozvolio da se Ova situacija dovodi do gubitka povjerenja u vlasti, a vlast aktivne, samoorganizirane građane proglašava nepoželjnim partnerima u kreiranju društvadogodi ovakvo brutalno kršenje demokratske procedure.

Evidentno je da Vlada ne namjerava ostvariti dijalog s civilnim društvom, a na dijalogu počiva čitav naš institucionalni model suradnje države i civilnog društva koji se gradi još od 1998. godine. Pitanje je kome to koristi, tko profitira od ovakvog urušavanja i gušenja uspješnog modela u javnom sektoru, koji  već godinama služi kao uzor i hrvatski izvozni proizvod na razini EU i ukupne politike europskih integracija  - od Srbije, preko Moldove i Turske do  Ukrajine, u čemu i osobno sudjelujem putem Europskog gospodarsko socijalnog odbora. Taj se model se pokazao financijski izuzetno učinkovitim, na što ukazuje da je upravo civilno društvo  najuspješniji društveni sektor za povlačenje  EU fondova s iskoristivošću od 96 posto, pri čemu su ključni faktori uspjeha bili pravodobno suradničko programiranje, organizacijski kapaciteti samih organizacija civilnog društva, za što su bile presudne razvojne i institucionalne potpore Nacionalne zaklade te inovativni i efikasni  i modeli predfinanciranja i sufinanciranja.

Hrvatska javna uprava bila je međunarodno prepoznata iz tih razloga, a sada ćemo biti ruglo. Donošenje Uredbe i neargumentirano kresanje Ostaje nejasno zašto je Petrov dozvolio da se dogodi ovakvo brutalno kršenje demokratske proceduresredstava Nacionalne zaklade tek jedan od koraka koji će slijediti, jer se radi o pokušaju sistematske institucionalne blokade. Visi nam u zraku izrada nove Nacionalne strategije za razvoj civilnog društva, pitanje je hoće li se Ured za udruge staviti pod politički nadzor i pasivizirati, ne znamo što će se dogoditi s Upravnim odborom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva...

Hoće li se takvim institucionalnim manevrima pokušati, pa i na štetu ukupnog nacionalnog interesa, blokirati udruge u korištenju  EU fondova?  Sada trebamo pojasniti biračima stranaka koje su na vlasti, a koji zasigurno nisu glasali za to da se uruše usluge u njihovim zajednicama koje pružaju udruge, kako bi oni izvršili pritisak na vlasti te urgirati prema međunarodnim organizacijama s argumentom da se u nepuna tri mjeseca razgrađuju demokratski i razvojni kapacitetu koji su pomno i strpljivo razvijani preko petnaest godina, i to pod različitim vladama. Ono što je najopasnije u svemu jest da ova situacija dovodi do gubitka povjerenja u vlasti, a vlast aktivne, samoorganizirane građane proglašava nepoželjnim partnerima u kreiranju društva."

aem_copy45554.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: civilno društvo
<
Vezane vijesti