Foto: MCFoto: MCČetvero hrvatskih umjetnika boravi u rezidencijalnom programu u tri europske zemlje, dvije inozemne umjetnice dolaze na rezidenciju u Hrvatsku! Platforma Magic Carpets, koju čini 13 partnera iz jednako toliko država Europe nastala je s ciljem pružanja podrške umjetnicima u usponu, za predstavljanje njihovog rada u međunarodnim okvirima i djelatnicima u kulturi za implementaciju strategija razvoja publike i stimulaciju međunarodnih aktivnosti.

Umjetničkim rezidencijama, radionicama, izložbama, evaluacijom i monitoringom, online platformom, te opsežnom komunikacijom i brendingom, platforma cilja postati europska oznaka kvalitete za interakciju suvremenih umjetnika u usponu i zajednica diljem Europe te još jednom pokazati utjecaj meke moći kulture na poticanje međukulturnog dijaloga.

Maj Horn (Copenhagen, DK) boravit će u rezidenciji u Zagrebu od 29. svibnja do 30. lipnja. Projekt će započeti šetnjama urbanim krajolikom Zagreba, osmišljenim u suradnji sa zagrebačkim umjetnicima Tinom Dožićem i Sašom Šimpragom, za korisnike prihvatilišta za azilante Porin i mlade zagrebačke umjetnike. Tijekom šetnji sudionici će zajednički istraživati atmosferu odabranih lokacija u javnom prostoru, dijeliti iskustava i razmišljanja te istraživati skrivene ekonomije za dijeljenje dobara, znanja i vremena u prostorima grada.

Paulina Almeida (Porto, PT) boravit će u rezidenciji na Hvaru (Jelsa) od 25. svibnja do 25. lipnja.

U suradnji s umjetnicom Anom Kovačić i lokalnim stanovništvom propitivati što to znači suživot s morem te kako povijesne i suvremene okolnosti život na otoku čine takvim kakav jest, referirajući se na teme turizma, gentrifikacije, umjetničkog nomadizma, migracija i privremenog boravka. 

Umjetnicama će se u realizaciji pridružiti lokalni umjetnici, stručnjaci i pripadnici lokalne zajednice, koji će zajedničkim stremljenjima djelovati u smjeru stvaranja jedinstvenog, prema zajednici orijentiranog,  umjetničkog djela, dok će se njihovo istraživanje usredotočiti na dublje razine prihvaćanja različitosti na kolektivnoj i osobnoj razini.

Za međunarodni rezidencijalni program odabrano je četvero hrvatskih umjetnika: Hrvoslava Brkušić (Rim), Ida Blažičko (Porto) te kolektiv odbjeglih arhitekata This Town Needs PostersSven Sorić i Hrvoje Spudić (Berlin).

<
Vezane vijesti