Foto: HINAFoto: HINAMađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je danas da bi izgradnja privremene ograde, koja će "štititi" EU od migranata, na mađarsko-srbijanskoj granici trebala biti dovršena u roku od nekoliko mjeseci.

Ministar Szijjarto je za kanal M1 rekao da će izgradnja početi koordinirano na osam do deset lokacija na granici, uglavnom na sekcijama na kojima je trenutno najveći priljev izbjeglica iz pravca Srbije, "kako bi se svima jasno dalo do znanja da će Mađarska zaustaviti tu ilegalnu praksu". Szijjarto je dodao da izgradnja ograde neće narušiti dobre odnose između Mađarske i Srbije. "Ova mjera je neophodna kako bi Mađarska zaštitila sebe ... ali i Europsku uniju od ilegalnih imigranata", dodao je.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u srijedu nakon zajedničke sjednice mađarske i srbijanske vlade u Budimpešti da ograda nije usmjerena protiv Srbije i srbijanskog naroda.

"Mađarska želi zadržati i proširiti svoje legalne granične prijelaze i uopće neće zatvoriti granicu, ali ćemo učiniti sve što možemo kako bismo zaustavili ilegalne prelaske granice", rekao je Orban, dodajući da ogradu smatra mjerom zaštite granice, a ne pitanjem ljudskih prava, vanjske politike ili bilateralnih odnosa.

Ključne riječi: imigranti, Srbija, mađarska
<
Vezane vijesti