upitnik_679x350_copy81540.jpgVećina ispitanika smatra da građani imaju pravo sudjelovati u donošenju odluka o upravljanju javnim dobrima/prirodnim resursima, ali i ocjenjuju da ih tijela lokalnih vlasti nedovoljno informiraju o svojem radu, pokazalo je istraživanje o sudjelovanju javnosti u upravljanju prirodnim resursima koje je provela udruga Eko Pan s udrugama Žmergo i Zelenom Akcijom.

Da tijela lokalnih vlasti nedovoljno informiraju građane o svojem radu, smatra 273 od ukupno 375 ispitanika, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju. Da građani imaju pravo sudjelovati u donošenju odluka o upravljanju javnim dobrima/prirodnim resursima također smatra većina ispitanika, odnosno njih 344.Značajan je pokazatelj i činjenica kako većina studenata prava (kao i ostali građani) nije upoznata s pojmom Arhuške konvencije

Istraživanje koje su udruge provele u okviru projekta Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima pokazalo je da se o radu državnih i lokalnih tijela javne vlasti građani najviše informiraju putem medija (novine, web portali, radio, tv...).

Iako su upoznati s mogućnostima sudjelovanja, građani uopće ne koriste ili nedovoljno koriste dostupne alate (pravo na pristup informacijama, povjerenik za informiranje, javna rasprava).

"Značajan je pokazatelj i činjenica kako većina studenata prava (kao i ostali građani) nije upoznata s pojmom Arhuške konvencije, osnovnim međunarodnim pravnim okvirom o uključivanju građana u politike okoliša", navodi u priopćenju udruga Žmergo.

Polovica ispitanika upoznata je sa servisom Zeleni telefon, no znatno manji broj ispitanika taj servis je i koristio. Pristup na pravo informacijama i javna rasprava/tribina alati su koje ispitanici najviše koriste.

<
Vezane vijesti