Inicijativa Kulturnjaci 2016, Foto: I.P.Inicijativa Kulturnjaci 2016, Foto: I.P.Kulturnjaci 2016 ocjenjuju kako je priopćenje Ministarstva povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja "otvoreni i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika i kritičara recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene i/ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH".

Nakon priopćenja Ministarstva kulture o napadu na Antu Tomića koje je zgranulo širu javnost, inicijativa Kulturnjaci 2016 zatražila je od Oreškovića smjenu ministra Hasanbegovića.

Podsjećamo, u priopćenju iz Hasanbegovićeva ministarstva stajalo je kako "Ministarstvo kulture osuđuje fizičko nasilje i napad na svakog građanina", ali i kako "slučaj ujedno podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ."

Kulturnjaci 2016 ocjenjuju kako je priopćenje Ministarstva povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja "otvoreni i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika i kritičara recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene i/ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH". 

Kulturnjaci su zatražili od premijera Oreškovića hitnu smjenu Zlatka Hasanbegovića s mjesta ministra kulture.

"Time Ministarstvo kulture vrši podrivanje samog ustavno-pravnog poretka RH. Danas je to Ante Tomić, a nakon ovakvog sramotnog priopćenja – sutra ste to možda vi! Prokomentirat ćete poskupljenje dopunskog osiguranja i netko će vas zbog toga napasti, verbalno i fizički. Jer, kad se ulici daje mandat nasilničkog djelovanja, svi građani su moguća meta. To je ostvarenje početka fašizacije društva", priopćeno je iz inicijative.

Podsjećajući kako su i dosadašnje izjave i postupci ministra Hasanbegovića "usmjerene na ograničavanje demokratskih prava i sloboda koje su kulminirale ovim opasnim priopćenjem", Kulturnjaci su zatražili od premijera Oreškovića hitnu smjenu Zlatka Hasanbegovića s mjesta ministra kulture.

"To je jedini način da Orešković izvrši svoju osnovnu zadaću Predsjednika Vlade RH – očuvanje ustavno-pravnog poretka, sigurnosti i demokratskih sloboda za sve građane i građanke RH", zaključuju iz inicijative u današnjem priopćenju.

 

aem_copy61595.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: Zlatko Hasanbegović
<
Vezane vijesti