Foto: David BohmannFoto: David BohmannU Beču će krajem veljače u probni rad biti puštena mobilna aplikacija Kultur-Token, koju će testirati tisuću korisnika. Kultur-Token će mjeriti količinu ugljičnog dioksida koju korisnik uštedi korištenjem javnog prijevoza, vožnjom biciklom ili pješačenjem na području glavnog grada Austrije. Ekološki prihvatljivo ponašanje bit će prikladno nagrađeno - korisnici će prikupljati bodove, a njihov virtualni žeton će se moći iskoristiti u zamjenu za besplatne ulaznice za kulturna događanja ili izložbe. Ako se projekt nakon evaluacije pokaže uspješnim, od jeseni 2020. aplikacija će biti dostupna svim Bečankama i Bečanima.

Čak 20 kilograma CO2 potrebno je da se napuni jedan žeton, što se u prosjeku može postići ako se dva tjedna na posao putuje javnim prijevozom ili biciklom. Korisnici će moći prikupiti do pet žetona, a onda će najmanje jedan od njih morati iskoristiti u jednoj od kulturnih institucija koje sudjeluju u projektu.

Prikupljeni bodovi neće se moći prosljeđivati drugim korisnicima, niti prenositi na druge mobilne uređaje. Grad Beč pri tom naglašava da je zaštita osobnih podataka korisnika iznimno važna, stoga će se pojedinačni podaci o njima poput njihova imena i kretanja prikupljati odvojeno čime se jamči anonimnost korisnika.

Osim četiriju kulturnih institucija koje su već uključene u projekt, interes su pokazale i brojne druge te je stoga predviđeno i dodatno proširenje kulturne ponude. Ako se ovaj projekt nakon evaluacije pokaže uspješnim, od jeseni 2020. aplikacija će biti dostupna svim Bečankama i Bečanima.

Ključne riječi: kultura, zaštita okoliša, Beč
<
Vezane vijesti