H-Alter
Foto: wikimediaFoto: wikimediaKuća ljudskih prava Zagreb i GONG izražavaju zabrinutost nastavkom politizacije programa i pritisaka na novinare i urednike Hrvatske radiotelevizije. Slučaj izvanrednog otkaza novinaru i uredniku Hrvoju Zovku koji je podnio ostavku na mjesto urednika HTV 4 zbog cenzure i utjecanja na uređivačku politiku posljednji je primjer neprofesionalnog i štetnog vođenja HRT-a kao javnog servisa i grubi nasrtaj na medijske slobode i pravo na slobodu izražavanja.

Dodatno zabrinjava činjenica da vodstvo HRT-a nije odlučilo provesti temeljitu istragu o ovim navodima i time je propustilo otkloniti sve nepravilnosti i omogućiti svojim novinarima i urednicima nesmetan i profesionalan novinarski rad. 

Nažalost, urušavanje HRT-ove javne funkcije nije od jučer i nije nepoznato. Podsjećamo na izvještaj o stanju medijskih sloboda Međunarodne Dodatno zabrinjava činjenica da vodstvo HRT-a nije odlučilo provesti temeljitu istragu o ovim navodima i time je propustilo otkloniti sve nepravilnosti i omogućiti svojim novinarima i urednicima nesmetan i profesionalan novinarski radmisije organizacija za zaštitu medijskih sloboda iz siječnja 2018. godine, koja je ustvrdila da je HRT-ov program, osim političkog pritiska, izložen i direktnom utjecaju raznih interesnih grupa. Politizacija novinarskog i uredničkog rada jasno pokazuje da postoji temeljno nerazumijevanje uloge HRT-a kao javnog medijskog servisa u pluralističkom demokratskom društvu.

Zbog svega navedenog tražimo od vodstva i Programskog vijeća HRT da hitno provede temeljitu istragu o svim navodima vezanim uz cenzuru i pritiske na neovisnost rada svojih novinara i urednika. Također, tražimo da Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora hitno održi tematsku sjednicu  o stanju medijskih sloboda i pravu novinara na neometano obavljanje svog posla na HRT-u. Također, o ovom slučaju obavijestili smo i Povjerenicu Vijeća Europe za ljudska prava Dunju Mijatović.

Konačno, ponavljamo i naš dugogodišnji zahtjev za hitnom promjenom načina odabira glavnog ravnatelja i vodstva HRT-a koji mora biti depolitiziran. Model izbora ravnatelja jednostavnom parlamentarnom većinom u Hrvatskom saboru nije dobar i u srži je politizacije HRT-a i urušavanja njegove uloge javnog medijskog servisa.

<
Vezane vijesti