Foto: SDEWESFoto: SDEWESPočetnim sastankom u Labinu krenula je porvedba projekta koji se bavi analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu kako bi se poduzećima, organizacijama i ostalim zainteresiranim stranama olakšalo poslovno ulaganje, koje će primarno biti fokusirano na termalnu energiju i energiju morskih valova.

Istarska Regionalna Energetska Agencija (IRENA) organizirala je 13. i 14. ožujka početni sastanak projekta COASTENERGY u Labinu.  SDEWES je zajedno s ostalim partnerima iz Hrvatske i Italije, predstavio svoju ulogu na projektu, te su se na dvodnevnom sastanku raspodijelili projektni zadaci. Predstavnici SDEWES-a bili su Nikola Matak, Tihomir Tomić i Matija Sučić.

Inicijative će garantirati održiv razvoj i očuvanje morskog i kopnenog ekosistema i biti usklađene sa ostalim aktivnostima u priobalnom području Mediterana kao što su ribarenje, turizam i pomorska industrija.

Press konferencija započela je uvodnim govorom Jovanović Dalibora iz IRENA-e koja sudjeluje u projektu COASTENERGY kao vodeći partner. Ukratko je predstavio IRENA-u te iskustvo koje je dosad stekla radeći na međunarodnim projektima energetske učinkovitosti. Nakon toga predstavljen je projekt COASTENERGY u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska u kojem sudjeluju partneri iz spomenutih zemalja. Projekt COASTENERGY je projekt na kojem je IRENA glavni partner i organizator, te se bavi analizom, procjenom i promocijom energetskog potencijala i infrastrukture u lukama i obalnim urbanim područjima na Mediteranu kako bi se poduzećima, organizacijama i ostalim zainteresiranim stranama olakšalo poslovno ulaganje, koje će primarno biti fokusirano na termalnu energiju i energiju morskih valova. Inicijative će garantirati održiv razvoj i očuvanje morskog i kopnenog ekosistema i biti usklađene s ostalim aktivnostima u priobalnom području Mediterana kao što su ribarenje, turizam i pomorska industrija.

Također je naveo kako su ciljevi projekta:

  1. Poboljšati suradnju i izmjenjivanje znanja između javnih uprava, poduzeća, istraživačkih centara i građana,
  2. Uz pomoć minimalno 20 istraživačkih centara definirati devet obalnih područja s najvećim potencijalom ulaganja te kontaktiranje minimalno 40 talijanskih i hrvatskih poduzeća s ciljem promocije i udruživanja s javnim upravama u svrhu investiranja u pilot projekte,
  3. Osnivanje talijansko-hrvatskog opservatorija o sistemu obalne energije i izrada online baze podataka kamo će potencijalnim investitorima i javnosti biti dostupni svi relevantni podaci i informacije vezani uz mogućnost investiranja u Istarskoj županiji i okolnim mediteranskim područjima (znanstvena istraživanja, informacije o zakonskim regulacijama i financiranju, tehnološke informacije i instrukcije).

Tihomir Tomić iz SDEWES centra (Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša) obrazložio je aktivnosti projekta kojima koordiniraju. SDEWES centar je nevladina i neprofitna znanstvena organizacija sa sjedištem u Zagrebu, Hrvatska. Uključuje se u specifične aktivnosti istraživanja i razvoja koje se bave problemima zajedničkim za zemlje istočne i jugoistočne Europe i mediteranskih regija a vizija im je pružiti platform za komunikaciju i razmjenu ideja između znanstvenika i istraživača koji promiču multidisciplinarni pristup održivosti. SDEWES centar zadužen je za radni paket 3 koji se uglavnom odnosi na pokazatelje rezultata programa 1.1O1 - broj poduzeća koja primaju nefinancijsku potporu i sastoji se od zajedničkog okvira znanja o obalnim sustavima plave energije i njihovog razvojnog potencijala u programskom području obuhvaćajući pravne / regulatorne, okolišne, društveno - ekonomske, financijske i operativne aspekte.

Ključne riječi: energetika, obnovljivi izvori
<
Vezane vijesti