soszajadran_copy96280.pngŠtetan projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu je pred raspadom te smatramo da je jedan od razloga veliko protivljenje javnosti, čime su građanke i građani pokazali kako im je stalo do Jadrana, javljaju iz S.O.S. za Jadran.

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske predviđeno je ukidanje koncesija za sedam istražnih polja od kojih su još u srpnju ove godine austrijski OMV i američki Marathon Oil odustali. Iako je prethodno najavljeno kako će na istoj sjednici Vlada dati suglasnost za devet ugovora za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu i na kopnu te objaviti i nove natječaje za 13 polja na sjevernom i južnom Jadranu, tih točaka na dnevnom redu ipak nema.

Koalicija S.O.S. za Jadran smatra kako je to još jedan očit pokazatelj da ova Vlada neće potpisati ugovore s preostale tri naftne kompanije - INA, ENI i Medoilgas - s obzirom na skoro šest mjeseci odgađanja kao i uobičajenu proceduru u vrijeme uoči parlamentarnih izbora kada Vlada ovako važne odluke ne donosi.

Također, želimo ukazati na odgovornost ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnateljice Agencije za ugljikovodike, Barbare Dorić, koji su u ovaj veliki projekt ušli nepromišljeno, bez ikakve javne rasprave i konzultacije s lokalnim zajednicama, čime riskiraju velike okolišne i ekonomske štete, kao i direktne posljedice po same građanke i građane.

Odgovornost snose i za ne samo lošu, već promašenu energetsku politiku koja se temelji na fosilnim gorivima prošlih stoljeća, umjesto obnovljivih izvora energije koji nam mogu pružiti ne samo energetsku neovisnost, već radna mjesta i čistu budućnost.

Poručujemo sadašnjoj i budućoj Vladi, svim ministrima i ministricama, da ne potpisuju ugovore s naftnim kompanijama i ne predaju im Jadran u ruke jer će na taj način direktno oštetiti hrvatske građanke i građane. Koalicija S.O.S. za Jadran će se i dalje zalagati za cijeli Jadran bez naftnih bušotina, ne samo s hrvatske strane, već i sa strana susjednih zemalja.

Ključne riječi: nafta, plin, Jadran, Vlada
<
Vezane vijesti