Foto: ŽmergoFoto: ŽmergoPovodom Međunarodnog dana protiv plastičnih vrećica danas su udruga Žmergo i Grad Opatija ispred opatijske tržnica građane su darivali platnenim vrećicama u zamjenu za deset plastičnih.

Istraživanja pokazuju da svaka osoba koristi šest plastičnih vrećica tjedno, odnosno 24 vrećice mjesečno, te 288 godišnje, što znači tijekom života njih čak 22.176, a time njihovim odbacivanjem zagađujemo okoliš. Stoga Grad Opatija i Žmergo već niz godina nastoje ukazati na važnost smanjenja korištenja plastičnih vrećica i upotrebu dugotrajnijih platnenih.

Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca u Hrvatskoj s osnovnim ciljem poticanja razmišljanja o ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš zagađujući kopno i more, ugrožavajući floru i faunu te narušavajući i samu estetiku Svaka osoba koristi šest plastičnih vrećica tjedno, odnosno 24 vrećice mjesečno, te 288 godišnje, što znači tijekom života njih čak 22.176prirode kao i njenu kvalitetu.

Ovaj naizgled bezopasan proizvod sačinjen od naftnih derivata rasprostranjuje se svijetom u količini od čak milijun vrećica po minuti. Nakon što je upotrebljena za transport namirnica iz prodavaonice, sama vrećica završava u smeću gdje je samo lagani povjetarac dijeli od njenog štetnog pothvata. Ta ista vrećica svakoga trena može završiti ili u moru, jezeru, rijeci ili na bilo kojoj kopnenoj površini gdje će u najmanju ruku otežati život raznim životinjama, a mnoge će i usmrtiti, no ni to ju neće spriječiti, kada se napokon slegne na dnu nekoga jezera ili u podnožju nekoga vrta započeti će svoj proces razgradnje. Taj proces trajat će gotovo tisuću godina, a tijekom njega ta ista plastična vrećica zagadit će okolinu svojim otrovnim česticama koje će naposljetku i ući u naš hranidbeni lanac. To je vijek samo jedne plastične vrećice.

Potrebno je brinuti o okolišu, a korištenje platnenih vrećica umjesto onih plastičnih korak je koji svaki pojedinac može učiniti za zajednički okoliš. Korištenjem platnenih vrećica korak smo bliže zelenijoj budućnosti.

Ključne riječi: plastika, plastične vrećice
<
Vezane vijesti