Foto: A.K.Foto: A.K.Radnička fronta je u centru Zagreba prosvjedovala protiv privatizacije Imunološkog zavoda.

Na današnjem prosvjedu protiv privatizacije Imunološkog zavoda, u organizaciji Radničke fronte, okupilo se stotinjak građana i građanki u Margaretskoj ulici, ispred Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Zagrebu. Kako nam je rekao jedan od članova Radničke fronte, radnici i radnice Imunološkog zavoda im se nisu pridružili na prosvjedu jer su dobili direktivu kako danas moraju biti na svom radnom mjestu zbog dovršetka "zaostalog rada"."Struka je rekla da Imunološki zavod može sam opstati, da mu ne treba privatizacija! Ako dođe do privatizacije, Imunološki zavod će namjerno biti uništen, poput tisuća drugih slučajeva u Hrvatskoj!“

"Imunološki zavod važan je za zdravlje cijele nacije, a posebno zbog proizvodnje cjepiva za djecu i odrasle u svrhu sprečavanja epidemija. Proizvodnju tako važnih pripravaka treba zadržati u državnome vlasništvu jer se privatnik neće rukovoditi kvalitetom i dostupnošću krvnih pripravaka i cjepiva širem sloju ljudi, već maksimizacijom profita", upozorili su iz Radničke fronte.

Naglasili su kako se zadnjih četvrt stoljeća događaju potpuno iracionalne stvari poput uništavanja poduzeća da bi netko zaradio novac, zatvaranja tvornica da bi se prodalo zemljište za gradnju šoping centra, a kao primjere naveli su zatvaranje tvornice Kamensko i prodaju "zlatnih koka": HT-a i INA-e.

"Najgore i potpuno suludo je ovo uništavanje i privatizacija Imunološkog zavoda. Čak i u društvu kao što je hrvatsko, koje se odlikuje mnogim iracionalnim odlukama iz perspektive interesa većine, čovjek bi ipak očekivao da se nešto što se zove Imunološki zavod neće namjerno uništavati da bi se nakon toga privatiziralo. Pa ipak, upravo to se događa", poručio je Marko Milošević iz Radničke fronte okupljenim građankama i građanima. "Struka je rekla da Imunološki zavod može sam opstati, da mu ne treba privatizacija! Ako dođe do privatizacije, Imunološki zavod će namjerno biti uništen, poput tisuća drugih slučajeva u Hrvatskoj!“, zaključio je Milošević.

Okupljeni su krenuli prema Markovom trgu noseći transparente sa sloganima poput : "Strano cjepivo protiv tetanusa, 15 puta je skuplje", "Tajkunima profit, narodu siromaštvo, bolest i smrt", "Privatizacija=pljačka", "Zdravstvo za sve, ne profit za jedan posto bogatih". Putem su pozivali građane da im se pridruže u prosvjedu te su im dijelili letke s ključnim informacijama o važnosti Imunološkog zavoda. Privatizacija Imunološkog zavoda nije samo posljedica jednog ekscesa ili loših namjera pojedinaca, nego samo djelić sustavnog uništavanja našeg društva radi interesa najbogatije manjine.

Građani i građanke na današnjem prosvjedu jasno su poručili kako se protive privatizaciji, ne samo Imunološkog zavoda, već i drugih strateški važnih tvrtki jer smatraju da to može dovesti samo do bogaćenja šačice nauštrb čitavog društva.

"Zdravstveni sustav, a Imunološki zavod je njegov dio, ne smije ovisiti o profitima privatnih vlasnika i korporacija – zdravstvo mora biti ustrojeno tako da radi na korist čitavog društva, a ne samo onih koji si ga mogu priuštiti i da bi donijelo bogatstvo privatnom kapitalu i zdravstvenoj i farmaceutskoj industriji. Ključnim se stoga pokazuje prepoznati da privatizacija Imunološkog zavoda nije samo posljedica jednog ekscesa ili loših namjera pojedinaca, nego samo djelić sustavnog uništavanja našeg društva radi interesa najbogatije manjine, što je pak dio normalnoga funkcioniranja ekonomskoga sistema u kojem živimo. Stoga se moramo boriti za Imunološki zavod i zdravstvo u javnom vlasništvu, koji će djelovati u interesu svih, a ne da bi kroz privatizaciju donosila profit pojedincima", zaključili su okupljeni.

Nakon nešto više od sat vremena, prosvjed je mirno završio, a članovi Radničke fronte pozvali su okupljene da im se pridruže na nekoj od idućih aktivnosti.

Podsjetimo, radnici i radnice Imunološkog zavoda započeli su štrajk 20. listopada 2014. zbog neisplate plaća, a prekinuli su ga nakon dva mjeseca jer su potpisali novi Kolektivni ugovor kojim im se jamči kakva takva sigurnost. Nakon toga, Vlada početkom ovog mjeseca donosi odluku o provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda po cijeni od 49,3 kuna za dionicu. Također prema toj odluci, investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna.

<
Vezane vijesti