Termoelektrana u Plominu, Foto: M.K.Termoelektrana u Plominu, Foto: M.K.Zelena akcija: Očekivati kako će se moći povući EU sredstva za projekt termoelektrane na uvozni ugljen, čije korištenje EU destimulira, ili za hidroelektranu koja ima propuste u izradi projektne dokumentacije, pokazuje potpunu nekompetentnost ove Vlade kako za razvoj, tako i za povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Vlada RH uvjerena je kako ima pripremljene kvalitetne projekte za povlačenje sredstava iz najavljenog gospodarskog New Deala nove Europske komisije pod vodstvom Junckera. Prema pisanju Jutarnjeg lista od 1. prosinca ukupna vrijednost najavljenog investicijskog plana je preko 300 milijardi eura, a na listi "najznačajnijih strateških projekata" nalaze se i termoelektrana Plomin C i hidroelektrana Kosinj.

"Ovakav odabir jasno pokazuje dvije stvari o razvojnoj viziji i sposobnosti ove Vlade koja nije uspjela razviti ni jedan novi kvalitetni razvojni projekt na području energetike. Naime, neki predstavljeni energetski projekti stari su i preko 20 godina, a često već i odbacivani kao neatraktivni. Predstavljati projekte poput TE Plomin C i HE Kosinj kao kvalitetne razvojne projekte koji će pokrenuti gospodarski oporavak pokazuje Vladino poražavajuće neshvaćanje razvoja u energetskom sektoru EU, ali i prioriteta koji će biti davani unutar Junckerovog plana", ocjenjuje Zelena akcija.

"Očekivati kako će se moći povući EU sredstva za projekt termoelektrane na uvozni ugljen, čije korištenje EU destimulira, ili za hidroelektranu koja ima propuste u izradi projektne dokumentacije, pokazuje potpunu nekompetentnost ove Vlade kako za razvoj, tako i za povlačenje sredstava iz europskih fondova", zaključuje Zelena akcija.

Iz udruge traže od Vlade da hitno pokrene izradu par stotina manjih projekata za korištenje obnovljivih izvora energije koji bi bili u vlasništvu lokalne uprave ili zajednice. Takvi projekti će imati najveće šanse za povlačenje sredstava iz Junckerovog plana, smatraju.

<
Vezane vijesti