H-Alter
 Ime Mira Vukića, koji je zbog neuspjelog obrta ušao u začarani krug dužničkog ropstva, tek je jedno na popisu dužnika državi. Osim njemu sličnih, Miru društvo čine i ušminkani dečki, koji zahvaljujući istoj onoj privatizaciji koja je njegovu obitelj odvela u propast, ne brigaju brigu za golu egzistenciju.

Zbog života u zemlji uvrnutih vrijednosti, ušminkani dečki u odijelima su nagrađeni oprostom dugova, a nerijetko i foteljama na visokim funkcijama

"Pišem u ime svoje obitelji koja uključuje kćer sa svojim mužem i četvero malodobne djece, sina, supruga i mene. Suprug Miro i ja ostali smo bez posla u vrijeme pretvorbi. Poznavajući automehaničarsku struku, suprug 1996. godine otvara obrt  i malo po malo stvara dug prema Poreznoj upravi. Pošto ga zbog raznih okolnosti nije bio u stanju podmiriti, Porezna uprava provodi ovrhu nad kućom i prodaje je na dražbi. Da sve skupa bude tragičnije, Uprava se ne naplaćuje ni lipe, jer je prethodno, prije svih događanja, naša kći digla hipotekarni kredit kako bi u potkrovlju kuće riješila stambeno pitanje za svoju obitelj. Sud novac od prodaje dodjeljuje banci i poslije svih mukotrpnih tužbi i žalbi, moramo osloboditi kuću i time postajemo beskućnici", stoji u pismu Zadranke Višnje Vukić, čijoj obitelji zbog početnog duga od 72 000 kuna prijeti deložacija iz obiteljskog doma.

Ime Mira Vukića, koji je zbog neuspjelog obrta ušao u začarani krug dužničkog ropstva, tek je jedno na popisu od milijun i 778 tisuća dužnika državi. Uz tisuće njemu sličnih, Miru društvo čine i ušminkani dečki u odijelima, koji zahvaljujući istoj onoj privatizaciji koja je obitelj Vukić odvela u propast, ne brigaju brigu za golu egzistenciju. Štoviše, zbog života u zemlji uvrnutih vrijednosti, oni su nagrađeni oprostom dugova, a nerijetko i foteljama na visokim funkcijama.

Novi sugovornik je Ergoviću očito došao kao kec na desetku, jer se u predahu od blaćenja "tuđih" i neisplate plaća vlastitim radnicima, Radimir Čačić napaljuje na sebi slične tajkune

Jedan od njih je siroti Ivan Ergović, predsjednik uprave grupacije Nexe Grupa, nekadašnjeg Našicecementa. Osim što je obznanio da je dužnik, kojeg se zbog te činjenice ne treba staviti na stup srama, javnosti je malo poznato da je slavonski tajkun još uvijek vodi bitku s Državnim odvjetništvom koje ga zajedno s još dvojicom dugogodišnjih suradnika tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Unatoč tome što ga se već godinama sumnjiči za pranje 343 000 maraka, Ergovića je u posljednje tri godine krenulo je na političkom planu -  osim predsjednikovanja drugom hrvatskom vladom, u puku znanom i kao Hrvatska udruga poslodavaca, Ergović je postao članom Josipovićeva savjetničkog tima za gospodarstvo, a za vrijeme prošle HDZ-ove vladavine, sjedio je i u Vladinom Odboru za investicije.

Po svemu sudeći, gore mu neće biti niti s Kukuriku vladom, s čijim prvim potpredsjednikom već uveliko razglaba o famoznoj hrvatskoj antipoduzetničkoj klimi. Novi sugovornik je Ergoviću očito došao kao kec na desetku, jer se u predahu od blaćenja "tuđih" i neisplate plaća vlastitim radnicima, Radimir Čačić napaljuje na sebi slične tajkune. Uz Danka Končara, kojeg drži za "izuzetno inteligentna i sposobna čovjeka", gospodarski capo di tutti capi, posebnu fiksaciju ima na kralja K plus proizvoda. U zanosu je Čačić znao reći da je sve što je dobro za Agrokor, zapravo dobro i za hrvatsku državu. U tom kontekstu, Hrvatskoj je dobro što je prijašnja vlada oprostila Todorićevim tvrtkama dug od 400 milijuna proračunskih kuna. Dobro je što je obitelj Todorić tim činom bez ikakvih sankcija skinuta s crne liste dužnika. Jer zašto ih kažnjavati kada se uvijek lakše omrsiti s malim ribama kao što su Vukićevi.

<
Vezane vijesti