H-Alter
Foto: A.K.Foto: A.K."Ukidanje emisije Hrvatska uživo konkretan je povod prosvjeda, a to je samo jedan u nizu događaja koji vode do toga da se HRT od javne televizije pretvori u nešto što je potpuna suprotnost", kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković na današnjem prosvjedu Javna televizija za sve, na kojem se okupilo dvjestotinjak građana i građanki.

Prosvjednici su podsjetili kako Hrvatska uživo nije jedina emisija koja je "nastradala" u novoj programskoj shemi HRT-a, a kao primjer naveli su emisiju Labirint koja je u novoj shemi skraćena na 25 minuta. Poruka prosvjednika bila je jasna – zahtijevaju profesionalizaciju standarda na javnoj televiziji, a saborske zastupnike, kojima su podijelili letke s ključnim informacijama, podsjetili su na neodrživo stanje na HRT-u.

S HRT-a su se o prosvjedu oglasili priopćenjem u kojem su istaknuli kako "odbacuju pritiske na svoju programsku i uređivačku politiku neovisno o tome odakle takvi pritisci dolaze“ te da je „programska i uređivačka autonomnost temelj svakoga slobodnog medija". U priopćenju su još jednom ponovili kako je odluka o ukidanju emisije Hrvatska uživo donesena na temelju podataka o padu gledanosti, što prema njihovom tumačenju, dokazuje da su gledatelji zasićeni političkim sadržajem u popodnevnom terminu. Umjesto Hrvatske uživo koja je u fokus stavljala probleme "malog čovjeka", svih ranjivih skupina, u istom terminu prikazivat će se nova mozaična emisija "koja će donositi teme o popularnoj kulturi, glazbi, arhitekturi, dizajnu, gastronomiji i životnome stilu".

<
Vezane vijesti