H-Alter
Foto: Luka ResanovićFoto: Luka Resanović"Okupili smo se kako bi izrazili svoju ljudsku i moralnu solidarnost prema Srbima, Židovima i Romima i borcima za slobodu čiji su životi prekinuti ili zauvijek promijenjeni u koncentracijskom logoru Jasenovac, ali i na svim drugim stratištima Drugog svjetskog rata", rekla je Aneta Lalić iz Srpskog narodnog vijeća na današnjem skupu Jasenovac na Trgu žrtava fašizma.

"Svjesni smo činjenica da je ishod tog rata i danas za neke neizvjestan i zato se i danas protivimo manipuliranju našom tragičnom poviješću nasilja i sustavnim zaboravom na oružano bratstvo i solidarnost", istaknula je Lalić.

Nikad ne smijemo zaboraviti na istinski genocidnu i fašističku NDH, borce NOB-a koji su oslobodili zemlju, te sve one koji slobodu nisu dočekaliSkup Jasenovac na Trgu žrtava fašizma održan je kao izraz sjećanja na sve jasenovačke žrtve ustaškog režima i zabrinutosti zbog aktualnog
revizionizma koji tolerira i podupire trenutna hrvatska vlast. U organizaciji Antifašističke lige RH, na skupu se okupilo tristotinjak građana, a program je sadržavao govore, recitacije i glazbu. Pjevačica Anastasija Kaptelova otpjevala romsku himnu Đelem, đelem. Sljedeći je govor održao predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić koji je upozorio na fašističke tendencije u današnjem društvu i politici.

"Neposredni povod skupu je bojkot službene komemoracije na koju su se odlučile Koordinacije židovskih općina, Srpsko narodno vijeće, Savez antifašističkih boraca i Antifašistička liga. Najbesramnija politizacija žrtava Jasenovca i jeftino politikantstvo jest upravo prešućivanje političkog konteksta koji je do tih žrtava doveo. To su žrtve politike ideja koje su vladale u NDH čiji otvoreni apologeti sjede u današnjoj Vladi RH", rekao je Pusić.

0c41d1f4_d669_488a_8c53_d0525c15a74c.jpg

Potom je nabrojao niz recentnih fašističkih incidenata (marširanje Ivana Tepeša u koloni koja je uz uzvike Za dom spremni upala u Agenciju za elektroničke medije, napad na novinara Antu Tomića i reakcija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića), te Ecove karakteristike fašizma  vidljive u današnjoj vladajućoj politici (antiintelektualizam, potreba za neprijateljem, antiindividualizam i kult naroda i vođe).Lalić: "Svjesni smo činjenica da je ishod tog rata i danas za neke neizvjestan i zato se i danas protivimo manipuliranju našom tragičnom poviješću nasilja i sustavnim zaboravom na oružano bratstvo i solidarnost"

Daniel Ivin rekao je da s ovom vlasti nemamo budućnost.

"S ovom vlasti nemamo budućnost, ali oni nam počinju otimati i prošlost što je zločin. Otimaju nam naše najslavnije dane kad smo se borili protiv fašizma i staljinizma. Borite se i vi da nam to nikad ne otmu!", kazao je Ivin. Predstavnik Roma Mile Nikolić pročitao je sjećanja Mladena Ivekovića na stradanje Roma u Jasenovcu, a povjesničarka Nataša Mataušić podsjetila je na događaje između 21. i 22. travnja 1945. i proboja jasenovačkih logoraša.

"Od šestotinjak logoraša koji su krenuli u proboj, preživjelo ih je 106. U zadnjem danu postojanja logora, ubijene su 1122 osobe", rekla je Mataušić.

Glumac Vili Matula potom je pročitao Jamu Ivana Gorana Kovačića, a nakon njega se okupljenima obratio povjesničar Hrvoje Klasić, i na primjeru svog rodnog grada Siska opisao zločin ustaškog režima.

"10.4.1941. u Sisak je stigao surovi zločin i moralno posrnuće. Grad je do 1943. bio očišćen od Židova i Srba. Dio građana je posrnuo, a dio se pobunio. Kao i danas, moralno posrnuće nije dogma, možemo birati želimo li posrnuti. Ljudi potencijalno spremni na zločin postojali su uvijek i svuda. Danas bi ih trebalo brojiti u promilima, ne smiju šetati nekažnjeno u crnim uniformama", upozorio je Klasić.

Zatim je glumica Urša Raukar pročitala sjećanja jednog logoraša. Za kraj, Lalić je upozorila da nikad ne smijemo zaboraviti na istinski genocidnu i fašističku NDH, borce NOB-a koji su oslobodili zemlju, te sve one koji slobodu nisu dočekali.


aem_copy75524.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

<
Vezane vijesti