Neli Ružić: Stolen FutureNeli Ružić: Stolen FutureKako vratiti Vitićev Motel Trogir na mentalnu mapu grada i njegovih stanovnika? Umjetničke intervencije u javnom prostoru su početak, pokazala je udruga Slobodne veze.

Kao nastavak 2013. godine započete građanske kampanje za zaštitu trogirskog motela istaknutog arhitekta Ivana Vitića, koji je tada zahvaljujući kampanji i dobio status trajno zaštićenog spomenika kulture, prošloga su tjedna u organizaciji projekta Motel Trogir u Trogiru izvedene prve umjetničke intervencije u javnom prostoru.

Namjera održanog programa ukazivanje je na tri kritične gradske lokacije te promišljanja njihove budućnosti.

Dvije lokacije fokusirane programom intervencija ujedno su i trajno zaštićeni spomenici kulture RH koji se, spletom okolnosti, nalaze u  zapuštenom ili derutnom stanju, te su tako i izgubili svoju javnu namjenu, pa ih je utoliko prvo potrebno vratiti na mentalnu mapu grada i njegovih stanovnika. Intervencije su izvedene nakon provedenog javnog natječaja.

U samom devastiranom Vitićevom motelu izveden je rad splitske umjetnice Neli Ružić pod nazivom Stolen Future.

Ružić je osvijetlila šest motelskih bungalova po kojima je taj napušteni objekt, jedno od najmarkantnijih modernističkih zdanja u nas, osobito poznat. 

"Za intervenciju Stolen Future odabrala sam bungalove Motela Trogir iz dva razloga: kako bih svratila pozornost na sudbinu zapuštene modernističke arhitekture Vitićevog motela, ali i zbog toga jer me već dugo zaokupljaju procesi entropije u odnosu na prostore koji projeciraju neku drugačiju budućnost: utopije modernizma u odnosu na sadašnja stanja devastiranosti, a posebno prostori koje je u međuvremenu zaposjela priroda. Osvjetljavajući bungalove iznutra htjela sam postići iluziju prisutnosti i svečanosti, vratiti element utopije u kontekst propadanja, gubitka energije, entropije. Gotovo oprečno od njihove sadašnje situacije, željela sam stvoriti iluziju mogućeg, alternativu apsurdnosti tranzicijske muljaže, strategije propadanja. Stolen Future je stoga bljesak nekog drugačijeg scenarija, nematerijalnost svjetlosti priziva prošle budućnosti ali i alternativne sadašnjosti", rekla je Neli Ružić.  

Performans Sadim! zagrebačko-skopskog umjetnika Marka Gutića Mižimakova izveden je u zapuštenom parku Garagnin Fanfogna, jednom od najvažnijih povijesnih parkova u Dalmaciji, čija se obnova i stavljanje u funkciju javnoga parka za grad zagovara. Autor je u performansu sadio riječi i pokrete. 

Zagrebačka umjetnica Ana Zubak izvela je rad Spomenik na jednom od nekadašnjih tuševa u bivšem autokampu Soline u neposrednoj blizini središta Trogira, za što je bila upriličena ceremonija svečanog otkrivanja, a pozvani i predstavnici gradskih vlasti. 

Ovogodišnjim pilot programom projekta Motel Trogir (tim: Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Diana Magdić, Saša Šimpraga) koji organiziraju Slobodne veze – Udruga za suvremene umjetničke prakse, umjetničkim intervencijama nastojalo se skrenuti pažnju na zapuštene javne prostore i baštinu te pozvati Grad i same građane na zajedničko promišljanje njihove buduće javne namjene.


 Autori fotografija: Ana Zubak, Ida Skoko, Tonči Kranjčević Batalić, Marko Gutić Mižimakov, Saša Šimpraga

Ključne riječi: kulturna baština, kulturna dobra Mjesta: Trogir
<
Vezane vijesti