Foto: B.a.B.e.Foto: B.a.B.e.Istraživanje koje je provela udruga B.a.B.e. u suradnji s Fakultetom političkih znanosti potvrdilo je da postoje velike razlike u pokrivenosti vrtićima po županijama, ali i da je ulaganje u kvalitetu znatno niže u općinama nego u gradovima.

"Postoje velike razlike u pokrivenosti vrtićima po županijama, a ulaganje u kvalitetu znatno je niže u općinama nego u gradovima", potvrdilo je Istraživanje mjera i instrumenata usmjerenih usklađivanju obiteljskih i poslovnih obaveza, koje je provela udruga B.a.B.e. u suradnji s Fakultetom političkih znanosti u sklopu projekta Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda. Istraživanje je obuhvatilo je analizu postojećeg zakonodavnog okvira, upitnike o dostupnosti usluga namijenjene jedinicama lokalne samouprave, istraživanje kućanstava i studije slučaj.

Osim toga, uspostavljena je poveznica između obuhvata djece vrtićima i zaposlenosti žena. Upravo u onim županijama u kojima je obuhvat veći (npr. Grad Zagreb, Istarska ili Primorsko-goranska županija), veći je i udio zaposlenih žena, pokazalo je istraživanje.

Predstavljanju rezultata koje je održano u petak u Kući ljudskih prava u Zagrebu prisustvovali su predstavnici i predstavnice političkih stranaka i sindikata, koji su se složili da je područje usklađivanja obiteljskog života i plaćenog rada vrlo kompleksno jer obuhvaća različite politike – od obiteljske i obrazovne, pa do politika rodne ravnopravnosti, tržišta rada i socijalne skrbi.

Postoje velike razlike u pokrivenosti vrtićima po županijama, a ulaganje u kvalitetu znatno je niže u općinama nego u gradovima.

Sami sudionici ukazali su na pitanje kvalitete predškolske skrbi, osobito u Zagrebu, upozoravajući da pokrivenost ne smije ići nauštrb kvalitete. "Imamo dobar kadar i programe, ali djeca nemaju sve što im pripada po zakonu jer se ne poštuje Državni pedagoški standard," izjavila je Božica Žilić iz SOMK-a.

Bilo je riječi i o roditeljskim potporama, koje, smatra gradska zastupnica (SDP) Silva Žele, nisu zadovoljavajuće. "Položaj trudnica i rodilja je težak, a gornja granica naknade plaće u iznosu od 2.660 kuna je premala," izjavila je.

Važnu ulogu igraju i politike tržišta rada. Primjerice, Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja predviđa mogućnost korištenja fleksibilnog radnog vremena, no u praksi su poslodavci ti koji određuju radno vrijeme. Irena Poje Oxenham iz SDP-a i Selma Supek iz stranke Pametno složile su se da ženama treba omogućiti fleksibilnije radno vrijeme ili rad na pola radnog vremena, ali i da treba educirati poslodavce kako bi se spriječila diskriminacija.

Krešimir Sever iz NHS-a upozorio je na uvođenje nesigurnih oblika rada te na sve duže trajanje radnog dana. Primjer toga su kompanijski vrtići koji pružaju skrb za dijete, pa se podrazumijeva da roditelj može ostati na poslu koliko god je to potrebno. "To nije dobar model za razvoj društva," zaključio je Sever.

aem_copy23267.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: rodna ravnopravnost
<
Vezane vijesti