Foto: YIHRFoto: YIHRInicijativa mladih za ljudska prava uputila je danas Vladi, Ministarstvu uprave, odborima i klubovima zastupnika Hrvatskog sabora prijedlog za cjelovito, zakonito i održivo rješenje u vezi sa spornom pločom u Jasenovcu. Poručuju kako Ministarstvo uprave već u ponedjeljak može poništiti rješenje o registraciji UDHOS grada Zagreba, a Vlada nakon toga zakonito ukloniti ploču postavljenu u blizini spomen područja Jasenovac.

Priopćenje Inicijative mladih za ljudska prava prenosimo u cijelosti.

Krajem prošle godine mi smo prelijepili ploču u Jasenovcu na kojoj je istaknut simbol mržnje i rasizma i time pozvali one koji su ju postavili da s nje uklone ovaj sadržaj. Nevjerojatna je činjenica da Vlada sa svim svojim službama i ministarstvima još uvijek nije u stanju sama formulirati zakonito rješenje čime pokazuje neviđenu nesposobnost. Primjer spomen ploče u Jasenovcu na kojoj je javno istaknut simbol mržnje pokazuje potpunu nesposobnost institucija da efikasno nadziru poštivanje Ustava te sankcioniraju kršenje zakona.

Naravno, ne radi se samo o nesposobnosti. Radi se i o akutnom manjku političke hrabrosti kod premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji se naprosto ne usudi provoditi zakone države čiju Vladu vodi, a upravo mu to spada u samu jezgru mandata. Već smo pozvali premijera da podnese ostavku kad nije reagirao na skandalozan poziv člana svoje partije g. Marušića da se nas osudi za veleizdaju i strijelja. I danas ne razumijemo koja je to motivacija Plenkoviću da bude premijer ako očigledno ne želi, ne zna i/ili ne može provoditi zakone naše Nevjerojatna je činjenica da Vlada sa svim svojim službama i ministarstvima još uvijek nije u stanju sama formulirati zakonito rješenje čime pokazuje neviđenu nesposobnostRepublike.

Ovim putem želimo mu poručiti da se nesposobnošću i manjkom političke hrabrosti za uklanjanjem simbola fašizma s javnog prostora šalje loša poruka mladim ljudima i odobrava sustav vrijednosti koji diskriminira i potiče na mržnju. Vlada RH dužna je u ime obrane ustavnih načela Republike Hrvatske, sankcionirati nastojanja poput ovog te ukloniti ploču iz Jasenovca.

Iz inicijative ističu kako je Ministarstvo uprave dužno poštivati zakon i poništiti registraciju Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga grada Zagreba, a koja je ploču sa svojim znakom u Jasenovcu i postavila.

Ministarstvo uprave temeljem članka 128. stavak 1. točka 6 Zakona o općem upravnom postupku može oglasiti rješenje o registraciji udruge UDHOS Zagreb ništavim budući da je prilikom registracije odobreno korištenje pozdrava Za dom spremni u pečatu, znaku i barjaku udruge, a korištenje takvog pozdrava u suprotnosti je s ustavnim načelima i zakonima Republike Hrvatske.

Dakle, Ministarstvo uprave kao tijelo nadležno za nadzor treba oglasiti ovo rješenje ništavim u vezi s člankom 25. stavkom 2. Zakona o udrugama, budući da je tijelo opće uprave koje je registraciju odobrilo propustilo zakonito protumačiti ovu odredbu. Navedeni pozdrav Za dom spremni predstavlja poziv na mržnju i nasilje što je člankom 39. Ustava Republike Hrvatske zabranjeno.

Posebno ističemo kako je odlukom Ustavnog suda u slučaju Šimunić (U-III-2588/2016) donesena presuda koja bitno mijenja legalitet rješenja državne uprave kojima je omogućena registracija svake udruge koja u svom nazivu, znaku ili pečatu ima pozdrav Za dom spremni. U navedenoj presudi (točka 11) Ustavni sud je nedvosmisleno utvrdio da se pozdravom Za dom spremni iskazuje ili potiče mržnja na temelju rasne ili druge pripadnosti te je Ured pučke pravobraniteljice analizom sudske prakse, domaćih i međunarodnih propisa također utvrdio karakter pozdrava. Nakon što Ministarstvo uprave poništi rješenje o registraciji UDHOS-a grada Zagreba više neće postojati niti jedna prepreka da Vlada Republike Hrvatske ukloni spornu spomen ploču u Jasenovcu s ustaškim pozdravom Za dom spremni koji predstavlja poziv na mržnju i nasiljeKorištenje pozdrava Za dom spremni, nošenje majica, zastava ili isticanja simbola NDH također je kažnjivo: Zakonom o javnom okupljanju, Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Ministarstvo uprave nakon oglašavanja ništavosti rješenja za registracijom, zaključkom može pozvati UDHOS grada Zagreba za ponovni upis u registar udruga i usklađivanje statuta udruge sa zakonima, sudskom praksom i Ustavom Republike Hrvatske. Nakon ponovne registracije, udruga bi imala mogućnost zakonitog korištenja vlastitog znaka, pečata i barjaka te postavljanja spomen obilježja u Republici Hrvatskoj, na mjestima gdje za to ima mogućnosti. Također, pozivamo Ministarstvo uprave da istu praksu izvrši prema svim ostalim udrugama kojima su tijela državne uprave rješenjima odobrila korištenje govora mržnje i nasilja u svojim statutima, dakle nazivu i obilježjima udruga.

Nakon što Ministarstvo uprave poništi rješenje o registraciji UDHOS-a grada Zagreba više neće postojati niti jedna prepreka da Vlada Republike Hrvatske ukloni spornu spomen ploču u Jasenovcu s ustaškim pozdravom Za dom spremni koji predstavlja poziv na mržnju i nasilje i u suprotnosti je s člankom 39. Ustava Republike Hrvatske ili je zamjeni istovjetnom, ali bez ustaških obilježja.

Ovim putem ostvarilo bi se održivo rješenje problema korištenja ustaškog pozdrava Za dom spremni u javnom prostoru, a u isto vrijeme bi se onemogućila instrumentalizacija poginulih hrvatskih vojnika za promicanje nastojanja suprotnih ustavnim načelima RH.

Ključne riječi: jasenovac, yihr, Andrej Plenković
<
Vezane vijesti