hebrang.jpgInicijativa mladih za ljudska prava podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv Andrije Hebranga zbog javnog poricanja kaznenog djela ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti. Naime, Hebrang je u emisiji Pressing na N1 televiziji rekao kako Daria Kordića i Branimira Glavaša ne smatra zločincima.

Kako iz Inicijative mladih za ljudska prava ističu (YIHR), Hebrang je u četvrtak navečer u emisiji Pressing na  N1 izjavama ''Dario Kordić je za mene nevin'', "nikada, Dario Kordić nije zločinac, kao ni Branimir Glavaš", te ''nemojte Haški sud shvaćati kao sud lišen svjetske politike'' poricao presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na kojem je Dario Kordić pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora za zločine u Lašvanskoj dolini u Bosni i Hercegovini. Hebrang je ovim izjavama povrijedio članak 325. Kaznenog zakona Republike Hrvatske koji u 4. stavku navodi da će se kaznom zatvora od najviše tri godine kazniti svaka osoba koja javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina.    

YIHR: "Pozivamo Hebranga da se ubuduće kao javna osoba i član najveće političke stranke u Hrvatskoj suzdrži od ovakvog javnog govora""Osim što je počinio kazneno djelo, Andrija Hebrang je svojim javnim nastupom uvrijedio sve žrtve zločina u Lašvanskoj dolini i Osijeku kao i njihove najbliže za koje sudski postupci predstavljaju jedini put do zadovoljenja pravde. Također, Hebrang se u svojim izjavama solidarizirao s osobama koje su osuđene za ratni zločin ili protiv kojih se vodi sudski postupak za počinjenje ratnog zločina čime dolazi u oštar sukob s elementarnim civilizacijskim standardima", navode iz YIHR-a.

Iz inicijative podsjećaju da je Darija Kordića Žalbeno vijeće MKSJ-a 2004. godine pravomoćno osudilo zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija te zločina protiv čovječnosti. Kao visoko rangirani političar u zajednici bosanskih Hrvata Kordić je, između ostaloga, sudjelovao u planiranju napada na selo Ahmići u općini Vitez 16. travnja 1993. čiji je cilj bio ''čišćenje'' tog područja od Muslimana. U tom je napadu masakrirano više od 100 civila bosanskih Muslimana, uključujući 32 žene i 11 djece, razorene su kuće, a selo je etnički očišćeno od muslimanskog stanovništva. Naređivao je uspostavljanje pritvorskih objekata te je planirao napade na druga područja Lašvanske doline s ciljem etničkog čišćenja.   Andrija Hebrang je svojim javnim nastupom uvrijedio sve žrtve zločina u Lašvanskoj dolini i Osijeku kao i njihove najbliže za koje sudski postupci predstavljaju jedini put do zadovoljenja pravde

Branimira Glavaša je Županijski sud u Zagrebu i Vrhovni sud osudio 2009. i 2010. godine za ratni zločin protiv srpskih civila 1991. u Osijeku no presuda je ove godine ukinuta i slučaj će ponovno proći kroz sudski postupak. 

"Sinoćnje izjave koje tvrde da on može svjedočiti o Glavašu i Kordiću, a kako ''nitko od sudaca nije bio tamo" također pokazuju Hebrangovo omalovažavanje sudske prakse. Argumentacija koja tvrdi da sudac u sudskom postupku mora biti prisutan na mjestu počinjenja kaznenog djela kako bi donio presudu je protivna svakom elementarnom razumijevanju prava te vrijeđa nacionalnu i međunarodnu sudsku praksu", smatraju iz YIHR-a.   

Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije osuđuje sinoćnji nastup Andrije Hebranga jer on osim što predstavlja kazneno djelo, vrijeđa žrtve, omalovažava temelje državnog i međunarodnog pravnog sustava također i duboko ugrožava osnovna ljudska prava i usporava procese tranzicijske pravde i pomirenja u Hrvatskoj i susjednim državama. Pozivamo Hebranga da se ubuduće kao javna osoba i član najveće političke stranke u Hrvatskoj suzdrži od ovakvog javnog govora. Također očekujemo da Hebrang kao i Hrvatska demokratska zajednica pruže ispriku svim žrtvama zbog uvrede koje su pretrpjele ovim javnim nastupom. 

<
Vezane vijesti