Foto: YIHRFoto: YIHRInicijativa mladih za ljudska prava uz podršku aktivističke inicijative Neobilježena mjesta stradanja obilježila je mjesto stradanja u Paviljonu 22 na Zagrebačkom Velesajmu. Obilježavanjem žele osvijestiti da su na ovom mjestu počinjeni zločini nad našim sugrađanima te ukazati na važnost memorijaliziranja. Od listopada do prosinca 1991. godine pripadnici pričuvnih postrojbi MUP-a RH su na području Zagreba vršili nezakonita lišavanja slobode civila koji su potom u Paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma zlostavljani i mučeni.

Pozivaju Skupštinu i Gradonačelnika Zagreba da ulože veće napore u obilježavanju Paviljona 22 u svrhu sjećanja na žrtve zločina dajući mu tako značajnije mjesto u kolektivnoj memoriji građana Zagreba čime bi se doprinijelo neponavljanju ovakvih djela.Iz inicijative se nadaju da će ovakvim akcijama ukazati na važnost memorijaliziranja i onih mjesta koja su dio prošlosti naše države, a koja zauzimaju njen mračni i sramotni dio

Od listopada do prosinca 1991. godine pripadnici pričuvnih postrojbi MUP-a RH su na području Zagreba vršili nezakonita lišavanja slobode civila koji su potom u Paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma zlostavljani i mučeni. Nakon fizičke i psihičke torture, civili su odvođeni u Pakračku Poljanu gdje su i ubijani.

Županijski sud u Zagrebu je 12. svibnja 2016. godine objavio presudu Tomislavu Merčepu kojom je proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 5 i pol godina. Vrhovni sud je 2. veljače 2017. djelomično prihvatio žalbu nadležnog državnog odvjetnika te je preinačio prvostupanjsku presudu s pet i pol na sedam godina zatvora.

Kako stoji u presudi, Tomislav Merčep bio je de facto (stvarni) zapovjednik jedinice rezervnog sastava MUP RH/pričuvne postrojbe stacionirane na Zagrebačkom velesajmu i Pakračkoj Poljani te savjetnik u MUP-u Republike Hrvatske. Kriv je za nezakonita uhićenja, zlostavljanje i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno.

Iz inicijative se nadaju da će ovakvim akcijama ukazati na važnost memorijaliziranja i onih mjesta koja su dio prošlosti naše države, a koja zauzimaju njen mračni i sramotni dio.

<
Vezane vijesti