Zagreb je NAŠ!Zagreb je NAŠ!"Koalicija Bandić-Esih je nakon koalicije HNS-HDZ na nacionalnoj razini još jedan primjer sramotne postizborne političke trgovine - ovaj put na lokalnoj razini", priopćile su stranke Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za Grad.

Jučer je bio prvi pokušaj konstituiranja Gradske skupštine Grada Zagreba na kojem su sudjelovali zastupnici/ce iz koalicije u kojoj je na prošle lokalne izbore zajedno izašlo pet političkih aktera: Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za Grad. U Skupštinu su iz ove koalicije izabrani zastupnici/ce Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), Rada Borić (Nova ljevica), Mate Kapović (Radnička fronta) i Iva Kvakić (Za Grad) koji će u Skupštini djelovati zajedno kao članovi novooformljenog Kluba zastupnika lijevog bloka čiji će predsjednik biti Tomislav Tomašević. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Konstituirajuća sjednica Skupštine imala je 4 točke dnevnog reda: 1. Izbor Mandatnog povjerenstva, 2. Izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, 3. Izbor Odbora za izbor i imenovanja te 4. Izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine. Tek izborom predsjednika u 4. točki dnevnog reda bi Skupština bila konstituirana, no sjednica se zaustavila već na prvoj točki dnevnog reda jer nije bilo prijedloga za sastav članova Mandatnog povjerenstva što pokazuje da još nema dogovora između Bandića i Esih. Tako je konstituirajuća sjednica unatoč tome što je bilo prisutno svih 51 izabranih zastupnika/ca trajala svega nekoliko sekundi i pretvorila se u još jednu farsu zbog koje ispaštaju građani Zagreba.

Postojeće političke opcije iznova dokazuju da nisu vjerodostojne i da odmah nakon izbora gaze svoja predizborna obećanja. 

Iako je od izbora za Skupštinu proteklo više od mjesec dana Bandić, Esih i HDZ nisu se još finalno dogovorili o formiranju većine u Skupštini. Naglasak je na "još" jer je svima jasno da će se to prije ili kasnije dogoditi, posebice nakon što je Bandić kapitulirao pred ekstremnom desnicom Esih-Hasanbegović ustupajući im promjenu imena Trga maršala Tita. Današnji neuspio pokušaj konstituiranja sjednice Skupštine je obična predstava kako bi se pokušalo uvjeriti javnost da Esih s Bandićem pregovara i o nekim projektima bitnim za kvalitetu života iako je iz predizborne kampanje vidljivo da je osim promjene imena Trga maršala Tita i podjele plijena vezane za funkcije u gradskoj upravi ništa drugo niti ne zanima.

Koalicija Bandić-Esih je nakon koalicije HNS-HDZ na nacionalnoj razini još jedan primjer sramotne postizborne političke trgovine - ovaj put na lokalnoj razini. Postojeće političke opcije iznova dokazuju da nisu vjerodostojne i da odmah nakon izbora gaze svoja predizborna obećanja. Bandić je prije izbora obećavao referendum o promjeni Trga maršala Tita, a sam se odbio izjasniti kako će na tom referendumu glasati. S druge strane, Esih i Hasanbegović su prije izbora stalno kritizirali Bandićev klijentelistički model vladanja Zagrebom, da bi mu sad spremno otišli u zagrljaj uz uvjet promjene imena jednog trga. Bandić je ovime napravio vrlo opasan ustupak ekstremnoj desnici u Skupštini čiji zastupnici tvrde da je antifašizam floskula. Ti isti zastupnici u Skupštini su prije nekoliko dana zahtijevali da se ukine Dan antifašističke borbe čime jasno iskazuju motiv za promjenu imena trga jer je to ime ostalo jedini simbol antifašističke borbe u Zagrebu. Ektsremni desničari koji su ušli u Skupštinu uvlače Zagreb, ali i hrvatsku javnost u raspravu o svojoj verziji prošlosti umjesto da raspravljamo o projektima za budućnost koji će u Zagrebu povećati socijalnu pravednost, društvenu jednakost, ekološku održivost i otvorenost - i tako povećati kvalitetu života većine ljudi koji žive u ovom gradu.

<
Vezane vijesti