Foto: PixabayFoto: Pixabay"Nova web stranica Hrvatskog sabora nakon 15 godina ne donosi ništa revolucionarno, a dovodi u pitanje vjerodostojnost vladine Politike otvorenih podataka koja ovaj format spominje kao jedno od svojih načela. Redizajnom sabor.hr nije ponudio i pristup podacima putem sučelja programskih aplikacija (API-ja). Štoviše, aplikacijama koje koriste službene saborske podatke, poput Parlametra, Sabor je na ovaj način doslovno 'zalupio vratima', a da bi ih ponovo odškrinuli trebat će dodatno vrijeme i dodatna sredstva", upozorili su iz Gonga.

Danas je to Parlametar, a sutra - zahvaljujući ovako nedosljednoj politici - može biti bilo koja druga aplikacija koja javnim podacima želi dati dodatnu vrijednost. Dodatna sredstva, ali iz državnog proračuna, tražit će i objava API-ja na koji se Sabor obvezao Akcijskim planom Partnerstva za otvorenu vlast u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Rokovi se nigdje ne spominju.

Iako predstavlja veliki napredak u odnosu na staru – što ne treba iznenaditi jer posljednji ozbiljan redizajn službenih saborskih stranica datira iz 2003. godine, redizajn 15 godina kasnije nije ponudio ništa revolucionarno. Omogućio je tek eksport podataka u csv ili xls formatu, a raspored mjesta u sabornici sada je interaktivan.

"Pristup javnosti podacima u stvarnom vremenu - takozvani API (Application Programming Interface) - sljedeća je planirana faza u ažuriranju saborske web stranice, stoji u odgovoru koji smo dobili na zahtjev za pravo na pristup informacijama, o tome kada, bit ćemo pravodobno obavješteni. Kada, pitali smo i u press službi Hrvatskog sabora, i zašto nije omogućen pristup staroj stranici sabor.hr, što je uobičajena praksa kod ovakve vrste migracija. Na ova dva pitanja odgovora nema. Odluka o gašenju stare stranice donesena je na razini Sabora, kako nam kažu iz Službe za medije, a objašnjenje zašto API nije javno dostupan nemaju", kazali su iz Gonga.

<
Vezane vijesti