Foto: PixabayFoto: Pixabay"Krajnje je vrijeme da se ozbiljno pobrinemo za osobe koje borave na javnim mjestima mjestima koja nisu namijenjena za stanovanje i životno su ugroženi u ovim vanrednim okolnostima", stoji u apelu Hrvatske mreže za beskućnike državnim tijelima i tijelima lokalne i područne samouprave te stožerima civilne zaštite.

Iz Mreže upozoravaju kako je iz dana u dan sve veći broj osoba na ulici. Osim onih koji već otprije borave na ulici, za pomoć im se obraćaju i ljudi koji su zbog gubitka posla, podstanarstva ili nekog drugog razloga uslijed ove krize ostali bez krova nad glavom. U pojedinim gradovima javlja se i manji broj stranih državljana koji su gubitkom zaposlenja, osuđeni na boravak na ulici, jer nemaju mogućnost povratka u svoje države.

"Aktivacijom Plana zbrinjavanja beskućnika u zimskim vremenskim uvjetima nije postignut dodatni angažman lokalnih zajednica kao ni angažman organizacija koje se navode u planu, već je kompletna problematika prebačena isključivo na organizacije koje već pružaju usluge i koje su, u okviru svojih skromnih financijskih, logističkih i prostornih mogućnosti, osigurali skrb za postojeće korisnike. Prilikom aktivacije Plana neophodno je kontaktirati lokalne zajednice, te organizacije koje se navode u istom, a nisu stalni pružatelji usluga za beskućnike, jer veliki dio njih ne provodi planirane aktivnosti niti trenutno imaju mogućnost provoditi u ovim vanrednim okolnostima"; ističu u apelu.

Pozivamo lokalne stožere i gradove, koji do sada nisu pronašli prostorne mogućnosti, na hitno osiguravanje privremenih i dodatnih kapaciteta za smještaj osoba s ulice.

Organizacije koje se bave beskućništvom su od samog početka krize, prouzrokovane COVID19 virusom, vlastitim sredstvima, bez pomoći institucija, osigurale određenu količinu higijenskih potrepština i zaštitnih maski od tkanine, te rad 24 sata dnevno kako bi zaštitili svoje smještene korisnike. No, to nije dovoljno jer "nemaju dovoljne prostorne, ljudske, zaštitne i druge kapacitete za borbu protiv virusne zaraze".

"Svi naši korisnici su iz visokorizičnih skupina (starije dobne skupine, kronična i teška oboljenja) i dali smo svoj maksimum u zaštitu njihovog zdravlja i života. Mišljenja smo kako bi trebalo koordinirati provedbu samog plana, osigurati nove i dodatne kapacitete za beskućnike za vrijeme trajanja krize, posebice sada u vrijeme pandemije, s ciljem pomoći novim korisnicima, ali i zaštite već smještenih korisnika. Pozivamo lokalne stožere i gradove, koji do sada nisu pronašli prostorne mogućnosti, na hitno osiguravanje privremenih i dodatnih kapaciteta za smještaj osoba s ulice, u kojem bi mogli boraviti do kraja ovih vanrednih okolnosti, gdje bi imali mogućnost izolacije i barem minimalni oblik skrbi", zaključuju iz Mreže.

Ključne riječi: beskućnici, beskućništvo
<
Vezane vijesti