H-Alter
 Nedavno je jedna starija karlovačka gospođa dobila poticaj od deset tisuća kuna za prestanak pušenja. Dobro je što ona neće više nikad zapaliti, no jedan je njezin unuk već pušač. Koje su šanse da to postanu i ostala četiri u zemlji gdje je 92 posto djece kod kuće izloženo pasivnom pušenju?
U zadnje četiri godine raste broj pušača među mladima u Hrvatskoj, bilo onih koji su samo pokušali (59,9% vs. 67,1%) bilo onih koji puše tu i tamo (17,4 posto vs. 25,7 posto). Premda ohrabruje što ipak kasnije počinju pušiti, mladi sve manje o štetnosti pušenja u medijima čitaju i gledaju o štetnosti pušenja, a svaki četvrti o tome ne uči u školi. Sve u svemu, puši trideset posto klinaca. Ministar Ljubičić je ipak zadovoljan jer smo na sredini tablice srednjoistočne Europe, točno između ekstrema, Austrije s 42 posto mladih pušača i Rumunjske sa samo dvadeset posto.
Antipušačka kampanja Hrvatske
Nije da Ministarstvo ništa ne čini. Dalo je dva milijuna kuna za preventivne aktivnosti u zajednici za projekte 38 nevladinih udruga, kako piše ministar, premda ih je na popisu na koji nas upućuju na web-u još i više, 49. Ipak među njima samo tri imaju prevenciju pušenja u nazivima svojih projekata, a slično je i u registru udruga (dvije od 229 zdravstvene udruge se izrijekom bave borbom protiv pušenja).
U vrijeme godišnjih odmora jedva uspostavljamo kontakt s jednom – Udrugom Romkinja Romsko srce koja je dobila trideset tisuća kuna od Ministarstva. Predsjednica te udruge Nadica Balog bavi se prevencijom započinjanja pušenja u Osječko-baranjskoj županiji. Djeca počinju pušiti, ne znam zašto, vjerojatno da se iskažu kao odrasli, nagađa Balog,
smoke2.jpg
Nešto od razloga zbog kojih djeca započinju pušiti navodi i nedavno istraživanje Zavoda za javno zdravstvo prema kojemu učenici koji sada puše (i dječaci i djevojčice) procjenjuju u višem postotku nego njihovi vršnjaci koji nikada nisu pušili da dječaci koji puše imaju više prijatelja, da djevojčice koje puše imaju više prijatelja, te da pušenje i dječacima i djevojčicama daje privlačniji izgled. To istraživanje objašnjava kako je jednim dijelom to odraz upravo poželjnosti i prihvatljivosti pušenja kao društvenog ponašanja u toj ranoj i srednjoj adolescentnoj dobi, ali s druge strane i način opravdavanja osobne navike pozitivnom projekcijom. No u Romskom srcu ne znaju koliko mladih Roma puši na njihovom području niti kako će provjeriti hoće li i koliki učinak njihov program imati.

Obratili smo se i privatnim hrvatskim donatorima s upitom o projektima prevencije pušenja nevladinih udruga no većina njih se, pa ni oni specijalizirani za djecu, poput Dukata, ne sjećaju da su uopće imali i prijedloga kako smanjiti broj pušača kod mladih. Nedavno je jedan uspješan španjolski projekt Doktori koji zaustavljaju pušenje prije nego počne Specijalnog pedijatrijskog tima za okoliš i zdravlje dobio nagradu međunarodne organizacije Health & Environment Alliance. Taj Savez bira projekte koji svojom inovativnošću, učinkovitošću i malim sredstvima doprinose zdravlju djece. Ključ je našeg programa entuzijazam školske zajednice, objašnjava voditelj projekta Juan Antonio Ortega García, jer sve su materijale besplatno napravili profesori i učenici kao što će volonterski ovoga tjedna intervjuirati pacijente što će biti prikazati njihovim prijateljima u školi tijekom sljedeće školske godine. Dosadašnjim aktivnostima Specijalaca u ciljanoj je skupini smanjen broj pušača s trideset na četrnaest posto. Osim edukacije o tome da recimo Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da pušenje u razvijenim čini oko dvanaest posto ukupnog opterećenja bolestima, a petina slučajeva raka kod hrvatskih muškaraca javljaju se na grlu, bronhu i plućima, država kroz inspektorat pokušava smanjiti dostupnost cigareta djeci. Neslužbeno doznajemo kako su inspektori u prvih šest mjeseci ove godine nekoliko tisuća puta provjerili trgovce i 56-ero njih uhvatili u prodaji mlađima od osamnaest godina. Sami inspektori priznaju kako je jako teško uhvatiti trgovca koji klincima prodaje cigarete, a da su sudovi sa svojim presudama prekršiocima posebna priča.

p1020264_tl.jpg
Neki opet misle kako cigarete trebaju biti vraški skupe pa će i to odvratiti pušače, što nije osobito politički popularno. Prošle je godine država skupila 2,7 milijardi kuna od poreza na duhanske proizvode i premda taj iznos raste iz godine u godinu, on ne prati rast proračuna pa je sve manji dio prihoda. Hoće li rasti cijene cigareta, ovisi o mijenjanju Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode kojeg neće biti prije izbora. Ipak iz Ministarstva financija nam objašnjavaju kako Hrvatska ima nešto niže trošarine od minimalno propisane u EU, a način i faze usklađivanja visine trošarina cigareta predmet su pregovaračkog procesa. S druge strane, pušači se vrlo često jeze zabrana i ne žele pregovarati o granicama svoje pušačke slobode. U Hrvatskoj tako pada postotak onih koji misle da bi trebalo zabraniti pušenje na javnim mjestima, što je u skladu s velikom izloženošću djece duhanskom dimu kod kuće s početka ove priče.
Kad je u Sjevernoj Irskoj proljetos zabranjeno pušenje na javnim mjestima, predsjednik Britanske udruge liječnika doktor Brian Patterson rekao je kako tamo svakog tjedna umre po jedna osoba od izloženosti dimu pušača pored njih. Precizni Britanci izračunali su kako će troškovi provedbe zabrane biti petsto milijuna funti manji od ušteda u zdravstvenom sustavu. Takvu je zabranu susjedna Republika Irska donijela još prije tri godine. Kako se približavao prvi srpnja i početak slične zabrane, u engleskim birtijama se održao Dan neposluha, a su vlasnici pubova pokušavali ga prikazati kao akciju koja nije za pušenje već za slobodu izbora. Predviđene su kazne pedeset funti za uživaoca duhanskog proizvoda i dvije i pol tisuće za vlasnika ugostiteljskih objekata.
Ključne riječi: antipušačka kampanja, cigarete
< >
Vezane vijesti