gup.jpgZelena akcija i Pravo na grad: "Očekujemo da USKOK napokon istraži i ulogu gradonačelnika Bandića u malverzacijama zemljištem i prostornim planovima".

Zelena akcija i Pravo na grad pozdravili su pokretanje optužnice protiv čelnih ljudi gradskih planerskih instucija, ali smatraju da je gotovo nemoguće da zagrebački gradonačelnik nije znao za počinjenje niza mogućih kaznenih dijela vezanih uz ilegalne ispravke Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), zbog kojih je jučer USKOK podigao optužnicu protiv osmero okrivljenika, najbližih suradnika gradonačelnika. U optužnici stoji da su navedene osobe pod krinkom tehničkih ispravaka, tj. manjih stilskih poboljšanja teksta nakon usvajanja u Gradskoj skupštini, a prije objave u Službenom glasniku, radile sadržajne izmjene GUP-a, pogodujući tako pojedinim investitorima u najmanje 43 slučaja, čime je počinjena materijalna šteta od najmanje 68,65 milijuna kuna.

Zelena akcija i Pravo na grad su još 2012. godine, tijekom javne rasprave o izmjenama GUP-a, zahtijevali pokretanje optužnice po istim osnovama po kojima je jučer i podignuta.

"Tadašnji prijedlog GUP-a je sve ove ilegalne ispravke koje su se dogodile između 2006. i 2009. godine sadržavao u formi novih predloženih izmjena. Zbog toga smo zahtijevali od zastupnika Gradske skupštine da ove štetne odredbe ne usvoje. Na žalost, većina u Gradskoj skupštini, koju su tvorili zastupnici pod kontrolom gradonačelnika Bandića i predsjednika skupštine Kosora, usvojila je predloženu verziju GUP-a i time pokušala legalizirati ovakvo protuzakonito pogodovanje investitorima", podsjećaju Zelena akcija i Pravo na grad u današnjem priopćenju.

Zelena akcijaPravo na grad: 
U svjetlu optužbi za zloporabu položaja i ovlasti s kojima se gradonačelnik Bandić suočava u aferi AGRAM, teško možemo zamisliti da su se ilegalne izmjene koje su izvršavali njegovi suradnici odvijale bez njegovog znanja.

Primjerice, ovime je dopuštena izgradnja građevina viših od devet katova u sklopu Urbanističkog plana uređenja (UPU) Munja na Pešćenici, UPU Heinzelova – Radnička – željeznička pruga te na području poslovno-stambenog kompleksa na lokaciji Ilica 212 – 214. Ove odluke su u periodu 2006. – 2009. bile objavljene u Službenom glasniku bez ikakvog prethodnog izglasavanja u Gradskoj skupštini već isključivo temeljem naknadnih ispravaka poput onih za koje sada USKOK tereti osmero suradnika zagrebačkog gradonačelnika.

"U svjetlu optužbi za zloporabu položaja i ovlasti s kojima se gradonačelnik Bandić suočava u aferi AGRAM, teško možemo zamisliti da su se ilegalne izmjene koje su izvršavali njegovi suradnici odvijale bez njegovog znanja. Zelena akcija i Pravo na grad već godinama upozoravaju na klijentelističku povezanost gradske uprave i sumnjivih poduzetnika. Urbanistička struka je tijekom mandata gradonačelnika Bandića izložena velikim pritiscima, zbog čega je 2007. godine devet od ukupno deset arhitekata koji su vodili izradu prijedloga GUP-a odbilo potpisati završnu verziju ovog dokumenta. Navedeni arhitekti su prilikom izrade prijedloga GUP odbili velik broj prenamjena zemljišta koje su tražili najbliži gradonačelnikovi suradnici. Ipak, na kraju su se sve ove prenamjene našle u završnom prijedlogu GUP-a. Navedeni arhitekti su odbili dati svoj potpis na taj prijedlog, nakon čega su bili izloženi velikim pritiscima. Očekujemo da USKOK napokon istraži i ulogu gradonačelnika Bandića u malverzacijama zemljištem i prostornim planovima", zaključuju udruge.

Ključne riječi: Milan Bandić, GUP Zagreb
<
Vezane vijesti