H-Alter
Hrvatsko novinarsko društvo dalo je danas svoju punu podršku radnicima Radija 101, koji štrajkaju zbog kašnjenja plaći, te pozvalo Sabor da novim Zakonom o HRT-u omogući dugoročno, stabilno i neovisno funkcioniranje javnog servisa

Hrvatsko novinarsko društvo dalo je danas svoju punu podršku radnicima Radija 101, koji štrajkaju zbog kašnjenja plaći, te pozvalo Sabor da novim Zakonom o HRT-u omogući dugoročno, stabilno i neovisno funkcioniranje javnog servisa.

Cijela priopćenja možete pročitati ovdje:

Puna potpora štrajku na Radiju 101

Hrvatsko novinarsko društvo izražava svoju punu podršku pravednim zahtjevima novinara zagrebačkog Radija 101 da - ako ne može drukčije - i štrajkom prisili poslodavca da ispoštuje potpisani ugovor o mirenju. Na Radiju 101 već drugi dan štrajka oko 90 posto urednika, novinara i drugih zaposlenika jer plaće kasne već nekoliko mjeseci a doprinosi na plaće nisu uplaćeni gotovo godinu dana. Naravno, za rješenje nagomilanih financijskih i programskih problema na Radiju nije dovoljno samo ispoštovati dogovor koji su u procesu mirenja svojedobno postigli poslodavac i Sindikat Radija 101, ali je ispunjenje tog dogovora svakako neophodno, da bi Radio 101 ponovno emitirao. Novinari niti u jednoj redakciji u Hrvatskoj ne zaslužuju i ne smiju ostati bez isplaćenih plaća.
Radio 101 kultni je radio koji je imao i ima goleme zasluge u promicanju bitnih demokratskih vrijednosti u hrvatskom društvu i izuzetno je važno sačuvati ga.

Za HND
Zdenko Duka, predsjednik

HRT mora biti stabilan i neovisan

HND poziva Sabor da novim Zakonom o HRT-u omogući dugoročno, stabilno i neovisno funkcioniranje javnog servisa.

HND smatra da je, zbog javnog karaktera HRT-a i njegovog jačanja u budućim europskim okvirima, nužno usvojiti sve amandmane na Zakon o HRT-u, koje su Odboru za medije podnijele brojne nevladine udruge te dio javnosti, a koji idu u korist:
1. Jačanja mehanizama samostalnosti i neovisnosti HRT-a, te njegovih čelnika od svih političkih, gospodarskih i drugih utjecaja koji uništavaju javni karakter te medijske kuće.
2. Zaštite autonomije i digniteta novinarske profesije, odnosno poštivanja (uvažavanja) eventualnog neslaganja novinara i urednika prilikom izbora glavnog urednika HRT-a i urednika informativnog programa HTV-a i HR-a.
3. Rješenja koja će omogućiti dugoročno i stabilno funkcioniranje HRT-a, te njegov opstanak kao kvalitetnog servisa, koji će moći ispunjavati sve svoje javne zadaće

Za HND
Zdenko Duka, predsjednik

Ključne riječi: hnd, Zakon o HRT-u, Radio 101
<
Vezane vijesti