H-Alter
Foto: L.R.Foto: L.R.Da Hrvatska radiotelevizija (HRT) ne staje s trošenjem javnog novca, odnosno novca svojih pretplatnika, na brojne tužbe protiv novinara i medija koji propituju rad i poslovanje javnog radiotelevizijskog servisa, svjedoče i najnoviji slučajevi, priopćili su iz Hrvatskog novinarskog društva.

Zbog teksta Unatoč upozorenjima, HRT dopušta revizionizam i iskrivljavanje povijesti autorice Zrinke Vrabec Mojzeš, objavljenog 9. listopada 2018. u tjedniku Nacional, te teksta Leglo dvoličnosti na Prisavlju novinara Ladislava Tomičića, objavljenog 30. rujna 2018. u Novom listu i prenesenom 1. listopada 2018. u Glasu Istre, HRT traži ukupno 420 tisuća kuna – 220 tisuća od Nacionala i 200 tisuća od Glasa Istre. Uz to što je Tomičićev tekst pisan nakon uvida u pravomoćne sudske odluke na temelju kojih je HRT izgubio spor, sva bizarnost rada onih koji pokreću ovakve procese zorno se očituje i u slučaju tjednika Nacional.

HND još jednom upozorava kako je cilj tužbi zastrašiti novinare i urednike te spriječiti bilo kakvo kritičko pisanje o javnom servisuZbog istog teksta objavljenog u tiskanom izdanju tjednika Nacional HRT je putem dva odvjetnička društva protiv nakladnika Nacionala podigao dvije tužbe. Zanimljivo, s različitom procjenom štete. Tako je jedna tužba deset puta veća od druge. Za isti tekst zbog, kako se tvrdi, nanesene "štete ugledu i časti", HRT u jednoj tužbi traži 20.000, a u drugoj čak 200.000 kuna. Uz potvrdu ocjene da na HRT-u vlada kaos, ovaj paradoksalni slučaj – u kojem se potražuje naknada navodne štete za isti tekst u dva odvojena postupka, a zakon za njega propisuje odbačaj tužbe u onoj parnici koja je počela teći kasnije, što znači i obvezu tužitelja da plati time prouzročene troškove (pored sudskih pristojbi) – najbolja je ilustracija načina na koji vodstvo HRT-a "odgovorno" raspolaže javnim novcem.  

Iako je na saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije 23. siječnja glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić izjavio da HRT ne tuži Nadzorni odbor HRT-a, koji odgovara za zakonitost poslovanja, pozivamo da spriječi daljnje sramoćenje HRT-a te da hitno stane na kraj obijesnom sudovanju o trošku pretplatnikanovinare, nego "osobe", prema zasad dostupnim podacima, vodstvo HRT-a podnijelo je šest tužbi protiv portala Index.hr, pet tužbi protiv Slobodne Dalmacije, tri tužbe protiv 24sata, dvije tužbe protiv Jutarnjeg lista, po jednu protiv Večernjeg listaTportalaNovog lista Novosti te s najnovijima, ukupno sedam tužbi protiv Nacionala. Kad se iznos tih tužbi te one protiv Glasa Istre doda zbroju svih tužbenih zahtjeva protiv novinara, medija i svojih bivših zaposlenika, ali i protiv HND-a te dvoje njegovih predstavnika, iznos koji potražuje HRT penje se na gotovo dva milijuna kuna.

HND još jednom upozorava kako je cilj tužbi zastrašiti novinare i urednike te spriječiti bilo kakvo kritičko pisanje o javnom servisu. Zato vodstvo HRT-a pozivamo da objavi koliki je ukupan iznos naknada vanjskih odvjetničkih društava koja zastupaju HRT u procesima protiv novinara i nakladnika. Odvjetnička su društva, naime, bez obzira na ishod sudskih procesa, jedini sigurni dobitnici u postupcima, koji se s obzirom na brojnost, pretvaraju u pravni progon novinara i nakladnika. Nadzorni odbor HRT-a, koji odgovara za zakonitost poslovanja, pozivamo da spriječi daljnje sramoćenje HRT-a te da hitno stane na kraj obijesnom sudovanju o trošku pretplatnika.

 

Ključne riječi: HRT, javni mediji, hnd, sloboda medija, tužba
<
Vezane vijesti