hnd.jpgNapadom na obitelj Renea Bitorajca na krajnje opasan način nastavljen je niz javnih objeda, huškanja i poziva na linč onih koji se javnim istupima protive nametanju hrvatskim građanima nazadnjaštva i netolerancije kao poželjnog društvenog modela, upozorilo je Hrvatsko novinarsko društvo.

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je činjenicom da je u emisiji Bujica Velimira Bujanca objavljen prilog koji je praktično tjeralica za poznatim hrvatskim glumcem Reneom Bitorajcem te da je portal Narod tu tjeralicu ponovio, uključujući i objavu dijela priloga iz Bujice u kojem je, između ostalog, jasno vidljiva i adresa na kojoj Bitorajac živi sa suprugom i dvoje djece. Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti:

Napadom na obitelj Renea Bitorajca na krajnje opasan način nastavljen je niz javnih objeda, huškanja i poziva na linč onih koji se javnim istupima protive nametanju hrvatskim građanima nazadnjaštva i netolerancije kao poželjnog društvenog modela.

Hrvatsko novinarsko društvo, i samo stalna meta uvreda, huškanja i poziva na linč, očekuje u ovom slučaju promptnu reakciju Ureda pučke pravobraniteljice, Ureda pravobraniteljice za djecu, DORH-a i svih drugih nadležnih institucija, prije nego započne fizičko nasilje nad "obilježenima".

Od najviših državnih dužnosnika koji su do sada redom ignorirali sva javna upozorenja HND-a i međunarodnih novinarskih udruga, kao i udruga za zaštitu ljudskih prava te visokih dužnosnika tijela Europske unije, zahtijevamo da se odmah i bezuvjetno ograde od ovog posljednjeg, kao i svih dosadašnjih huškačkih napada i poziva na linč, uključujući one u emisijama Velimira Bujanca.

Podsjećamo ih i na katastrofalne učinke dosadašnjeg sustavnog marginaliziranja ili potpunog ignoriranja upozorenja da ne osuđujući javno uvrede, huškanja i prijetnje u medijima sudjeluju u uništavanju uvjeta za ozbiljno i odgovorno novinarstvo u Hrvatskoj te u kršenju ljudskih prava.

Ključne riječi: hnd, govor mržnje, hrvatsko novinarstvo
<
Vezane vijesti