<div>Foto: David Orlović</div>
Foto: David Orlović
Nakon jučerašnjeg velikog požara u termoelektrani (TE) Plomin, pojavile su se informacije da je zbog nastale štete upitno hoće li TE Plomin 1 više ikada biti u funkciji stoga Zelena akcija traži da se odustane od bilo kakvih pokušaja ponovnog pokretanja rada Plomina 1, objavu svih podataka o onečišćenju nastalom kao posljedica požara te saniranje eventualne štete koju su građani pretrpjeli.

Iz Zelene akcije podsjećaju kako je Plomin 1 u funkciji 47 godina te da je već odavno trebao otići u dekomisiju. Prije nekoliko godina napravljena je određena modernizacija zbog čega je HEP dobio dozvolu za privremeni nastavak rada. Međutim, nevjerojatno je da javnosti nije poznat točan Odgovorni za hrvatsku energetsku politiku tvrdoglavo su ignorirali racionalne argumente protiv Plomina C te u tom periodu nisu ulagali gotovo nikakav napor u projekte obnovljivih izvora energijedatum do kada Plomin 1 ima dozvolu za rad jer je u službenom dokumentu Ministarstva okoliša godina dekomisije cenzurirana (Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za TE Plomin 1, 38. str.). Jučerašnji incident pokazuje da se s definitivnim zatvaranjem ove stare TE ne smije više čekati.

Jedina strategija za nadomjestak električne energije iz Plomina 1, koju su HEP i većina Vlada u posljednjih 10 godina imali, bila je izgradnja nove termoelektrane na uvozni ugljen Plomin C. Zelena akcija i partnerske organizacije od početka su tvrdile kako su TE na ugljen tehnologija prošlosti i argumentirale da se Plomin C ne smije izgraditi zbog negativnih posljedica na okoliš i zdravlje građana, klimatskih promjena te cijene električne energije za korisnike. Odgovorni za hrvatsku energetsku politiku tvrdoglavo su ignorirali racionalne argumente protiv Plomina C te u tom periodu nisu ulagali gotovo nikakav napor u projekte obnovljivih izvora energije. Zbog takvog nemara, izgubili smo previše godina u tranziciji prema niskougljičnom društvu i čistoj energiji.

Zelena akcija se nada da je jučerašnji incident dovoljno upozorenje kako je krajnji čas da se napravi ozbiljan zaokret u energetskoj politici Hrvatske, trajno zatvori Plomin 1 i žurno krene prema razvoju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Ključne riječi: Plomin C
<
Vezane vijesti