H-Alter
Zlatko Hasanbegović ante portas (Foto: Damir Senčar, Hina)<br>Zlatko Hasanbegović ante portas (Foto: Damir Senčar, Hina)
Ministar kulture je rekao i da je u zadnje tri godine u Ministarstvu "prema nejasnim kriterijima" zaposleno gotovo 30 ljudi, ali nije objasnio zašto su ti kriteriji "nejasni" i kako namjerava "razjasniti" situaciju oko zapošljavanja - odnosno je li na redu "čistka" nedavno zaposlenih kukuriku-kadrova.

Novoimenovani ministri danas su, na prvoj sjednici Vlade, izvještavali premijera Oreškovića o stanju u njihovim resorima. Igre pokvarenog telefona započele su još tijekom sjednice, pa je tako, primjerice, Jutarnji list napisao kako je ministar kulture Zlatko Hasanbegović "istaknuo da dosadašnje komuniciranje Ministarstva s medijima 'opterećuje' njihov resor".

Međutim, ni o kakvom komuniciranju s medijima na sjednici Vlade nije bilo riječi. Kako se može čuti s njezina tonskog zapisa, Hasanbegović je kazao da "unutarnje ustrojstvo zahtijeva preustroj, posebice u vezi s medijima i medijskom politikom, što opterećuje rad Ministarstva u vršenju Nije jasno misli li ministar da se Ministarstvo kulture treba prestati baviti medijskom politikom jer bavljenje njome "opterećuje njegov rad", ili bi se trebalo njome baviti, ali na nekakav drugačije organiziran način, kako bi ono bilo "manje opterećeno"njegove temeljne zadaće".

Njegova izjava je, dakako, pitijska, jer ostalo je nejasno treba li, po ministrovu mišljenju, Službu za javnu komunikaciju  i Odjel za medije Ministarstva kulture drugačije organizirati, ili bi ih trebalo ukinuti. Nije jasno niti misli li ministar da se Ministarstvo treba prestati baviti medijskom politikom, jer bavljenje njome "opterećuje njegov rad", ili bi se trebalo njome baviti, ali na nekakav drugačije organiziran način, kako bi ono bilo "manje opterećeno". Na kraju krajeva, ostalo je nejasno smatra li ministar medijsku politiku dijelom "temeljne zadaće" njegova resora, ili nečim što ne pripada domeni kulture – te, ako misli da mediji i novinarstvo ne spadaju u njegov resor, smatra li da spada u ičiji, odnosno koje bi se Vladino tijelo trebalo njima baviti i na koji način.

Odgovor bi se mogao naslutiti iz preostalih dijelova Hasanbegovićeva referata: u nekoliko minuta uspio je, osim medijske politike, utrpati tek dovršetak skladišta državnog arhiva u Kerestincu i spomeničke rente. Takvo intoniranje ide u prilog dosadašnjim kritikama kako novi ministar kulturu vidi prvenstveno kao arheološko-reprezentacijsku, a najmanje kao kreativnu i kritičku.

Temeljni problem u radu Ministarstva Hasanbegović vidi u zatečenoj visini budžeta, tako da povećanja njegova fiksnog dijela smatra prioritetom. "Povećanje proračuna je minimalni preduvjet za vođenje uspješne kulturne politike", rekao je ministar, a može se naslutiti kako će povećana sredstva, bude li ih, biti distribuirana.

Ministar je rekao i da je u zadnje tri godine u Ministarstvu "prema nejasnim kriterijima" zaposleno gotovo 30 ljudi, ali nije objasnio zašto su ti kriteriji "nejasni" i kako namjerava "razjasniti" situaciju oko zapošljavanja – odnosno je li na redu "čistka" nedavno zaposlenih kukuriku-kadrova.


 

logo_projekt_copy28433.jpg

Ovaj tekst izrađen je u partnerstvu s Osservatorio Balcani e Caucaso  za projekt  European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF) i sufinanciran sredstvima Europske komisije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i ni na koji se način ne može smatrati da održava gledišta Europske komisije.

<
Vezane vijesti