H-Alter
tsipras_wikimedia_commons_copy47320.jpgNakon žestoke rasprave koja je trajala više od četiri sata, 229 od 300 zastupnika glasovalo je "za", 64 "protiv", dok ih je šestoro je bilo suzdržano.

Grčki parlament usvojio je u četvrtak rano ujutro paket reformi kao uvjet za nastavak razgovora s eurozonom o financijskoj pomoći od 86 milijardi eura.

Nove mjere uključuju povećanje poreza i podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu.

Nakon žestoke rasprave koja je trajala više od četiri sata, 229 od 300 zastupnika glasovalo je "za", 64 "protiv", dok ih je šestoro je bilo suzdržano.

Protiv ili suzdržano bilo je 38 zastupnika stranke Siriza premijera Aleksisa Ciprasa koji je uoči glasovanja nerado pozvao zastupnike da glasuju za nepopularne reforme.

Za to vrijeme prosvjednici su pred parlamentom molotovljevim koktelima gađali policiju koja je uzvratila suzavcem.

Predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem najavio je da će ministri financija eurozone održati u četvrtak ujutro telekonferenciju o ishodu glasovanja u grčkom parlamentu.

Cirpas je zastupnicima poručio da ne vjeruje u mjere, ali je svejedno pozvao zastupnike da ih podupru.

Istaknuo je da ne bježi od odgovornosti i da će nastaviti s političkim i društvenim reformama te s borbom protiv korupcije.

"Proteklih pet mjeseci žestoko smo se borili i ponosan sam na tu borbu. Bilo je grešaka za koje preuzimam odgovornost. Svaki grčki građanin razumije razliku između onih koji se bore i onih koji se predaju", istaknuo je u emotivnom govoru.

Dodao je da je spreman primjeniti "iracionalne" prijedloge kako bi izbjegao krah bankarskog sustava i katastrofu za Grčku.

Među istaknutim članovima Sirize koji su bili protiv mjera je bivši ministar financija Janis Varufakis, ministar energetike Pangiotis Lafazanis i zamjenik ministra rada Dimitris Stratoulis.

Protiv je bila i predsjednica parlamenta Zoe Constantopoulou koja je izašla iz dvorane uoči glasovanja, da bi se potom vratila i održala oštar govor u kojem je osudila "crni dan za demokraciju u Europi".

Više od polovice članova središnjeg odbora Sirize potpisalo je izjavu kojom osuđuju paket reformi, nazivajući ga državnim udarom europskih čelnika protiv Grčke.

Više od polovice članova središnjeg odbora Sirize potpisalo je izjavu kojom osuđuju paket reformi, nazivajući ga državnim udarom europskih čelnika protiv Grčke.

Tisuće ljudi izašle su u srijedu navečer na atenske ulice i cijeli dan sudjelovale u nizu mirnih mimohoda protiv novog paketa pomoći koji je Grčku spasio od bankrota, ali će toj zemlji koja je već u dubokoj krizi nametnuti nove nepopularne reforme.

U srijedu su u znak prosvjeda protiv tih reforma 24-satni štrajk počeli državni službenici, a i apotekari su zatvorili ljekarne.

Grčki parlament usvojio je niz zakona koji su preduvjet za početak pregovora o trećem paketu međunarodne financijske pomoći Grčkoj.

Zakonski prijedlozi o promjenama niza poreza kao i mirovinskog sustava trebali bi Grčkoj donijeti porast proračunskih prihoda od 3,175 milijarda eura godišnje.

Grčke vlasti procjenjuju da bi najveći prihod donijelo povećanje PDV-a - ukupno 2,39 milijarda eura godišnje, a ostali dio očekivanih proračunskih prihoda stigao bi iz povećanja poreza na osiguranja, poreza na dobit, poreza na luksuznu robu, brodove veće od pet metara, te snažnija motorna vozila kao i iz dodatnih poreza za one s primanjima većim od 30.000 eura, prenosi grčka agencija.

Dogovorom s međunarodnim vjerovnicima i čelnicima eurozone proteklog vikenda Cipras je uspio odgoditi financijski kolaps zemlje, no pristao je na mjere koje su znatno teže od onih koje su 5. srpnja odbijene referendumom u Grčkoj.

Cipras je najavio kako će se, nakon što dogovor potvrde grčki parlament i parlamenti drugih europskih zemalja, otvoriti banke koje su bile zatvorene kako bi se spriječilo urušavanje financijskog sustava u zemlji.

Ključne riječi: grčka
<
Vezane vijesti