Foto: I.Š.Foto: I.Š.Na današnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog GUP-a brojne udruge, građanske inicijative i neovisni stručnjaci jasno su se usprotivili nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb. Bandić je prvo želio potpuno isključiti građane i izmijeniti GUP bez javne rasprave, a zatim je odredio da javna rasprava bude u periodu kada je u Zagrebu prisutno najmanje građana. Iako nije predviđeno slanje komentara e-mailom, već je to moguće napraviti isključivo poštom ili osobno, preko 1.100 građana već je poslalo komentare kojima se protive štetnim izmjenama GUP-a.

Usprkos tom gradonačelnikovom nastojanju isključivanja javnosti, zahvaljujući angažmanu udruga i građanskih inicijativa do sada je u sklopu javne rasprave preko 1.100 građana poslalo komentare kojima se protive štetnim izmjenama GUP-a.Građani_ke su prepoznali i opasnosti novog GUP-a i uključili se u obranu grada od nehumanog uništavanja. Očekuje se će do 14. kolovoza, kada završava javna rasprava, nadležnom gradskom uredu pristići još više primjedbi

Zelena akcija, Pravo na grad i neovisni stručnjaci i stručnjakinje napisali su elaborirane komentare na predložene izmjene GUP-a, a građanske inicijative sa Sigeta, Savice, Trešnjevke, Vrbana i Hipodroma su građanima_kama u svojim kvartovima organizirale fizičko potpisivanje isprintanih komentara.

Građani_ke su prepoznali i opasnosti novog GUP-a i uključili se u obranu grada od nehumanog uništavanja. Očekuje se će do 14. kolovoza, kada završava javna rasprava, nadležnom gradskom uredu pristići još više primjedbi.

Aktualne izmjene GUP-a obiluju štetnim odredbama. U skladu s Bandićevim željama, prostoru Velesajma i Hipodroma dodaje se mješovita namjena što znači da bi se tamo mogle graditi zgrade, neboderi, trgovine, poslovni objekti, banke, hoteli, ugostiteljski objekti, javne garaže, itd.

Time se priprema teren za tzv. Zagrebački Manhattan, megalomanski projekt na površini od 110 hektara za koji je Bandić s investitorom već potpisao Memorandum o razumijevanju. Osim toga, omogućava se prekomjerna izgradnja u donjogradskim blokovima, a omogućavaju se i nove javne garaže u Donjem gradu koje će dovući još više automobila u gradsko središte.

Ključne riječi: Bandić, javno dobro, Grad Zagreb, GUP
<
Vezane vijesti