darius1.jpgFakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita (FESB), INTERA Tehnološki Park iz Mostara i Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba rade na razvoju inovativnog sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Radi se o hibridnom sustavu koji koristi dvije vrste obnovljivih izvora energije: Sunce i vjetar.

Zbog specifičnih meteoroloških uvjeta (jaka bura brzine preko 100 km/h), koji su uobičajena situacija u području provedbe projekta, u obje države partnerice, pokazala se potreba za robusnom opremom koja može funkcionirati u takvim uvjetima, napose otpornim vjetroturbinama i nosivim čeličnim potkonstrukcijama.Partneri će uskoro ostvariti suradnju s gradovima i općinama koji su zainteresirani za instalaciju primjeraka elektrane na svojim javnim zgradama te daljnju investiciju u obnovljive izvore energije

Hibridni sustav se sastoji od vjetroturbine s vertikalnom osi snage do 1000 W i fotonaponskih panela ukupne snage do max. 2000 W. Snaga takve elektrane nije velika, ali se iste mogu spajati u veće sustave za napajanje kućanstava te predstavljaju stabilniji izvor energije od same vjetroelektrane ili same sunčane fotonaponske elektrane.

FESB se, koristeći svoja znanstvena i stručna znanja, bavi modeliranjem i optimiranjem različitih tipova vjetroturbina s vertikalnim osima za maksimalno iskorištavanje energije vjetra.

INTERA je zadužena za razvoj tzv. elektroničkih invertera (izmjenjivača) neophodnih za pretvorbu energije prikupljene od Sunca i vjetra u izmjeničnu električnu struju, odnosno napon. Već je instalirana i prva, testna verzija mikroelektrane, koja je prošla tehničke testove, ali i testiranja na zahtjevne vremenske uvjete.

Partneri će uskoro ostvariti suradnju s gradovima i općinama koji su zainteresirani za instalaciju primjeraka elektrane na svojim javnim zgradama te daljnju investiciju u obnovljive izvore energije.

Kako bi građanima omogućili da i sami imaju priliku koristiti novo razvijenu opremu te da budu aktivni sudionici tržišta električnom energijom, tzv. proizvođači na mjestu potrošnje, Društvo za oblikovanje održivog razvoja izrađuje preporuke za donositelje odluka u obje države, koje će raspraviti s građanima i stručnjacima.

Građane će i educirati o mogućnostima financiranja ovakvih instalacija kroz deset radionica u obje države. Do sada su već provedene radionice i prezentacije u Zagrebu, Banjoj Luci, Neumu, Osijeku, Zadru i Tuzli, a planirane su i radionice u Splitu, Mostaru i Sarajevu te okrugli stol u Zagrebu.

Ključne riječi: solarna energija, zaštita okoliša
<
Vezane vijesti