Ilustracija: M.K.Ilustracija: M.K.Europski odbor regija jednoglasno je usvojio bečku inicijativu za donošenje jedinstvenih pravila za smještajne platforme poput Airbnb-a.

Nova Europska komisija, koja je s radom započela 1. prosinca 2019., u 2020. će se godini, između ostalog, posvetiti i donošenju zakonskog paketa o digitalnom gospodarstvu. Ta je tema izuzetno važna jer razni europski gradovi već sada zahtijevaju definiranje jasnijih pravila za digitalno gospodarstvo i uspostavljanje regulatornog okvira za digitalne platforme na razini Europske unije.

S obzirom na to da se Grad Beč već neko vrijeme suočava s problemom oporezivanja platformi za iznajmljivanje smještaja poput Airbnb-a kao i s nedostatkom stambenog prostora koji one velikim dijelom uzrokuju, član bečke Gradske skupštine, Peter Florianschütz, još je krajem listopada ove godine pred Europskim odborom regija pokrenuo inicijativu za uspostavljanje odgovarajućeg europskog regulatornog okvira za smještajne platforme. Upravo je taj Odbor 5. prosinca 2019. jednoglasno usvojio katalog zahtjeva koji se odnosi na reguliranje sektora digitalnog gospodarstva, priopćeno je iz Inozemnog ureda Grada Beča.

Iz Beča ističu da se austrijska prijestolnica nipošto ne protivi digitalnim platformama. Međutim, ne smatraju suviše izglednim da će ih poduzeća i građanstvo prihvatiti ako se ne uspostave pravedni uvjeti koji vrijede za sve. Član bečkog poglavarstva za gospodarstvo i digitalizaciju, Peter Hanke, naglasio je da Europska unija treba brinuti o interesima svih svojih građana te da određivanjem jedinstvenih pravila za smještajne platforme u svim europskim državama mora biti primjer ostatku svijeta. Nedavno usvojeno mišljenje Europskog odbora regija svakako dokazuje da inicijativa Grada Beča već donosi pozitivne rezultate. Sada je na potezu Europska komisija koja će o ovoj temi raspravljati već iduće godine.

Ključne riječi: Beč, stanovanje
<
Vezane vijesti